Dr. Szilágyi István
Dr. Szilágyi István
sebész szakorvos
tápcsatorna, sérvek sebészete, proktológia
 


elérhetőségek   bemutatkozás
előző oldal   14 15 16 17 18 
véralvadásgátló  2015. május 27. 17:37   #346 

Tisztelt Doktor Úr! A tegnapi napon kaptam fekvőgipazet ugyanis a lábfejemben 3 pici csont tört el(elmozdulás nélkül) mivel az orvos nem mondott semmit az lenne a kérdésem, hogy szükségem van e véralvadásgátlóra? (13 éves vagyok) Köszönöm válaszát!


Dr. Szilágyi István

13 évesen még nem kell véralvadásgátlót kapnia, kivéve persze, ha esetleg van valami ismert betegsége, ami miatt szükséges lenne.

Térd ficam  2015. május 25. 15:40   #345 

Tisztelt doktor úr! Itt találtam rá az elérhetőségére,ezért bátorkodom a tanácsát kérni a következő esettel kapcsolatban:

Csütörtökön délután létráról lelépve a jobb térdem kifordult a helyszínen saját magamnak visszaraktam,majd bementem a traumatologiára. Volt rtg., vizsgálat, Be fáslizták a lábamat elláttak az OEP 405 recepttel, annyit mondott a doki hogy kérjek időpontot kedden az ortopediara mert műteni kell, valamint hogy ezt a 405 térdszorítót viselnem kell majd a műtétig, továbbá kenegessem a lábam flexagil krémme
l majd szélnek eresztettek.
Péntek reggelre a térd akkorára dagadt mint a fejem, magamra erőltettem a 405 t majd el sétáltam a háziorvoshoz a sebészeti lelettel.
Rövidesen rájöttem hogy csak egy fölös utat csináltam magamnak mert a váróból be sem hívtak, elkértek a leletet a baleseti jkv.t, felvettek táppénzre ennyi. Semmi több. Mindegy, itthon ki googleztam nagyjából mi lehet a baj, nagyjából tudok csak következtetni a bursitisre.
Azóta a duzzanat lejjebb ment, a négyfejű izom ( nem biztos hogy helyesen mondom), ill. A popliteralis árok, és a térdem feletti rész van bedagadva. Kinyújtani már tudom de hajlítani nem teljesen és elég fájdalmas is. Feszít. De ezt még meg is tudom szokni az igazi baj azzal van amikor megprpbálok elindulni, olyan érzés mintha ki akarna ugrani megint vagy nem is tudom, össze akar csuklani az egész lábam. Bemásolom a lelet szövegét, ön biztos tudja értelmezni, én az első latin sor lefordítása után feladtam a harcot.

Tehát a lelet:
Amnezis,státus:
Beérkezése előtt nem sokkal munkahelyén munkavégzés közben létráról lelépve a jobb térde kificamodott.elmondása szerint a helyszínen visszarakta jobb térde azóta fájdalmas. korábban már egy alkalommal szintén jobb térde ficamodott ki ugyancsak sajátkezűleg reponalta. helyretétel után duzzanat nem alakult ki következő naptól már dolgozott betegfelvétel személyigazolvány alapján történt.

Státus: a jobb térd nem duzzadt,patella ballotalhato, könnyedén lateral felé luxalhato.
Az ízületi szalagok jól tartanak térd mozgatásánál térdkalács luxatios tendenciája miatt az ízület instabil. térdkalács mediális és laterális nyomásérzékeny ízületben folyadékgyülem nem tapintható, poplitealis árok szabad.

Diagnózis : luxatio et repositio gen ld.

Annyi lenne a kérdésem hogy ön szerint várhat e a műtét 2 hónapot ? Illetve miről is szól maga a műtét ? Lehet e ébren lenni ? Esetleg epiduralis érzéstelenítés gondolom szoba sem jöhet ? Es végül a legfontosabb mennyi idő kb mire újra dolgozhatok ? Elsősorban fizikai munkára gondolok, ( átlag napi 10km kerékpár 60 padlás,tető,pince. Szerdán szeretnék dolgozni már. Mennyire tartja ezt reálisnak ?

Köszönöm megtisztelő válaszát! A legnagyobb tisztelettel: Oláh Ferenc


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Ferenc,

Sajnálom, de én általános sebész vagyok, ami azt jelenti, hogy mozgásszervi dolgokkal nem foglalkozok.
Néhány kérdésében azért talán tudok segíteni, de a legjobb válaszokat egy ortopéd sebésztől fogja csak tudni megkapni.
Amiről szó van, az a térd ficama, és jól gondolja, következményes bursitisszel. A gond az, hogy a térdkalács instabillá vált, ezáltal az egész térdizület instabil, ezért kell operálni. A műtét általában gerinc érzéstelenítésben megy, tehát nem kell feltétlenül aludni, kivéve persze, ha valamilyen ok miatt nem lehet megcsinálni a gerinc érzéstelenítést.
Az, hogy szerdán dolgozzon, szerintem illuzórikus, ne is nagyon erőltesse, csak nagyobb bajt tud okozni, szalagokat elszakíthatja, sértheti a porcot is. A műtét után is min. 6 hét a lábadozás, gyógytornával, fokozatos terheléssel. 2 hónap az elég soká van, a térde tudna annyit várni, ha ön is vigyáz rá, tehát pusztán a 2 hónap nem okoz további gondot. Ennek ellenére jobb lenne minél hamarabb túlesni rajta, hogy hamarabb tudjon újra dolgozni.

Ennyit tudok mondani, ha többet szeretni tudni, javaslom keressen egy ortopéd sebészt.

Tisztelettel

Szilágyi István

talyog  2015. május 21. 11:16   #344 

T.doktor úr!szeretnem megkérdezni hogy a talyogbol maradt sipolyaimbol az a jobb ha tiszta váladék jon vagy ha barnabb sotet színű?mert most felemeltek az imuran adagomat es 3 napja elkezdett jobban fajni es valadekozni miota tobbet kell szednem es most tiszta váladék jon eddig inkabb sotet színű széklet színű jott belole.nemtudom esetleg ez jot jelent vagy rosszabb jel ez hogy fellobbant ettol?koszonom válaszát


Dr. Szilágyi István

A tisztább váladék mindenképpen jót jelent, úgy tűnik hatásos az Imuran emelése.

lágyéksérv  2015. május 17. 19:17   #343 

Tisztelt Doktor Úr!

Lágyéksérvvel műtöttek (bal oldalon) 2015. február 20-án, hagyományos Bassini féle módszerrel (háló nélkül). A műtét óta eltelt 13 hét. A problémám az hogy még ennyi idő után is ha a bal lábamat felemelem erős fájdalmat érzek, vagy ha mindkét lábamat emelem hasizom erősítés céljából akkor is hasonló vagy még talán nagyobb is a fájdalom. Felülésnél is érzem ezt a fájdalmat és van hogy erőltetés nélkül ha ülök akkor is érzek fájdalmat. Szeretek sportolni, néha erősítő gyakorlatokat végezni, de mindezeket csak fájdalom mellett tudom végezni. 34 éves vagyok nem szeretnék ezután ilyen fájdalommal élni. A műtő orvosom elküldött egy ultrahangos fizikoterápiára, de eddig az nem használt. Furcsa még az, hogy a műtétem helyén a bőr alatt egy igen vastag görcsös csomó található , amire azt mondta az orvos hogy majd puhulni fog, hát nekem eddig semmit nem puhult. a vágás alatt pedig érzéketlen a terület kb. 2 cm sávban, arra is azt mondták, hogy el fog múlni, de az sem múlt még el. Kérdésem az lenne, hogy a leírtak alapján mire gyanakszik, és kell e emiatt újabb műtétre számítanom, ha a fájdalmaim nem szűnnek meg?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: S. Géza


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Géza!

Az Ön által leírt panaszok sajnos előfordulnak a hagyományos sérvműtéteket követően. A fájdalom és a bőr érzéketlensége nagy valószínűséggel a területet beidegző idegek sérülése miatt van, ez viszonylag gyakori dolog, a javulása azonban elég sok időt vesz igénybe, tehát minimum hónapokban kell gondolkodni. A vaskos köteg, amit tapint lehet hegszövet, amely valóban fel fog puhulni, de ez a folyamat is hosszú hónapokat vehet igénybe. Azt kell sajnos mondanom, hogy nem a legkorszerűbb műtéti megoldást kapta, fiatal, sportoló emberek esetében ma már a háló beültetéses nyitott vagy laparoscopos műtét a korszerű, ugyanis ezeknél a legkevesebb a kiújulás előfordulása. A Bassini műtét elég elavult, de sajnos sokszor rákényszerülnek a végzésére, gyakran a kórház nem tud hálót biztosítani.
Nem tartom valószínűnek, hogy újabb műtétre lenne szükség, de el fog tartani még egy jó ideig, míg javulnak a panaszai.
Minden jót és jobbulást!

Szilágyi István

sipoly  2015. május 10. 09:16   #342 

T.doktor úr!1.5 éve atvannak fűzve a 3sipolyom amire kapom a kezeléseket csak azt szeretnem megkérdezni ezt nemszoktak atfuzni a gumit vagyis kicserélni enyi idő utan?mri szerint tályog nem abrazolodott aztmonta a gasztros doki nem kel sebész!csak nemtudom hogy ezt ügye nem e kell kicsrelni


Dr. Szilágyi István

Nem kell cserélni őket. Eleve fertőzőtt a terület, tehát további fertőzéstől nem kell tartani.

aranyér  2015. május 4. 22:45   #341 

Kedves doktorur. Párom 40 éves. Napi második székletelésnél lejön egy kicsit az aranyere van mikor kicsit vérzik is neki. Most viszont vasárnap annyira vérzett neku mintha nő lenne. Fájdalma nincsen de viszont vese tájon érez kisebb fájdalmat. Komoly lehet a probléma?
Köszönöm. Anna


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Anna!

A vérző aranyér elég gyakori probléma, komoly vérzést ritkán okoz. Ha ismétlődik, érdemes elmenni egy proktológiai szakrendelésre, ugyanis a rendszeresen vérző aranyér esetén már szóba jöhet valamiféle beavatkozás, kisebb műtét. A vesetáji fájdalmat több dolog okozhatja, ha nem múlik, ezzel is érdemes orvoshoz fordulni, leggyakoribb oka vesekövesség esetleg fertőzés.

Tisztelettel

Szilágyi István

előző oldal   14 15 16 17 18 




 
©2015 Geniobook Corp.


Kapcsolat  |  Adatvédelmi szabályzat  |  Felhasználási feltételek