Dr. Szilágyi István
Dr. Szilágyi István
sebész szakorvos
tápcsatorna, sérvek sebészete, proktológia
 


elérhetőségek   bemutatkozás
előző oldal   10 11 12 13 14 
Aranyér  2014. július 23. 14:22   #263 

Tisztelt Doktor Úr,

A következő kérdésben kérném szíves állásfoglalását:

Két napja észrevettem, egy fájdalmas csomót a végbélnyílásom mellett. Tegnap elmentem a sebészetre, az orvos rögösödött aranyérnek diagnosztizálta. Kaptam kenőcsöt - Dalaproct - és kúpot.
Az orvos felkínálta azt a lehetőséget, hogy ejt a csomón egy bemetszést, az alvadt vért eltávolítandó. Én a konzervatív kúpos és kenőcsös kezelést választottam. Az orvos elmondása szerint, - habár alvadt vér van az érben - nem kell rög leválásától tartani. Mivel - emlékeim szerint NEM előzte meg - semmi erőlködés, vagy extrém kemény széklet a panaszokat - nem igazán tudom, miért jött ki hirtelen az aranyerem? Kell esetleg végbélráktól tartanom? Még mindig fáj, és kint van. Kissé feszít, székeléskor vért nem láttam. Ha ez most vissza húzódik, milyen végleges terápia jön szóba, az esetleges jövőben kiújulást elkerülendő?
Tartanom kell e attól, hogy ez esetlegesen végbélrák előjele? ( Édesapám vastagbélrákban hunyt el 58 évesen ). Várom megtisztelő válaszát.

Üdvözlettel,

Zoltán


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Zoltán!

A rögösödött aranyér nem vezet vastag- vagy végbélrákhoz, efelől megnyugodhat. A vérrögnek az aranyérben idő kell a felszívódáshoz, de el fog múlni. A végleges kezelés attól függ, hogy ezt követően milyen fokú az aranyeressége, milyen panaszokat okoz. Ha nincs kint állandóan, erőlködés után visszahúzódik, nem jár vérzéssel, akkor kenőcs, kúp használatával egyensúlyban tartható, enyhébb esetben talán még ennyi sem kell. Panaszos esetben (fájdalom, rendszeres vérzés, viszketés) azonban valamiféle műtéti megoldás már szóba jön (gumigyűrűzéstől kezdve a fagyasztáson át a rendes műtétig széles a paletta, az egyéni igényekhez/állapothoz kell igazítani a megfelelő kezelést).

Az aranyértől függetlenül, tekintettel arra, hogy a családban előfordult vastagbélrák, mindenképpen javaslom a rendszeres kivizsgálást, mely egy 5-10 évenként elvégzendő vastagbél tükrözést jelent.

Tisztelettel

Szilágyi István

kétségbeesett lány  2014. július 17. 00:21   #262 

Tisztelt Doktor úr!
Olyan problémám van, hogy fél éve szedek fogamzásgátló tablettát és úgy 3 hónapja észrevettem, hogy menstruáció előtt kijön kicsit az aranyerem és az utolsó napig hol erősebben hol kevésbé nyomást érzek a végbelemnél. Ahogy a menstruáció elmúlik, ez megszűnik. Ez mitől lehet? Előre is köszönöm válaszát!


Dr. Szilágyi István

Érdekes, hogy a ciklusával összefüggést mutatnak az aranyeres panaszai. A végbélben érzett nyomást maga az aranyér okozza. Ha nincs kifejezett fájdalom, vérzés, akkor nem kell különösebben aggódni. A panaszos napokban használhat kúpot és/vagy kenőcsöt, számos vény nélkül kapható készítmény is van. Ha panaszai nem múlnak vagy fokozódnak, javaslom keresse fel vmikor a ter. illetékes proktológiai szakrendelést. Ezt egyébként is javaslom, panaszoktól függetlenül is.

Talyog  2014. július 14. 11:02   #261 

T.doktor ur.irtam mar onnek a vegbel talyogomrol most megtortent a vekonybel mutet is kivettek egy kis beszukult reszt.ugy volt hogy a vastag es vekonybel talalkozasanal veszik ki azt a reszt viszont mutet utan azt mondta s doki a vastagbelhez nem kellet nyulni.viszont ezek a sipolyok tovabra is valadekozik neha verzik is.kaphatok vermergezest ezektol?az mri szerint nincs talyog viszont rosz ulni rajta mert duzzadt.csutortokon megyek az elso biologiai kezelesre infuziosat kapok.ennek lehet valami sulyosabb mellekhatasa?vagy ennek mi a lenyege?


Dr. Szilágyi István

A sipolyok gyakorlatilag egy krónikusan gyulladt folyamatot jelentenek, kevés az esély arra, hogy vérmérgezést kapna tőlük. Az infúzió, amit kapni fog az tulajdonképpen egy mesterséges antitest, ami bonyolult immunológiai folyamatokon keresztül fog hatni a gyulladásra. Azonnali hatást ne várjon, min. néhány hétnek kell eltelnie, mire észrevesz javulást (akár 14 hét is lehet egyes cikkek szerint). Mellékhatásai lehetnek, akár súlyosak is, ez sajnos szinte minden hasonló gyógyszerrel így van. A kezelés megkezdése előtt ezekről fog majd kapni tájékoztatást (kell, hogy kapjon).

előző oldal   10 11 12 13 14 




 
©2014 Geniobook Corp.


Kapcsolat  |  Adatvédelmi szabályzat  |  Felhasználási feltételek