Dr. Szilágyi István
Dr. Szilágyi István
sebész szakorvos
tápcsatorna, sérvek sebészete, proktológia
 


elérhetőségek   bemutatkozás
előző oldal   14 15 16 17 18 
vadmacska  2015. július 2. 19:12   #354 

üdv. értem válaszát.már urológus jelezte hogy nyitott sérv kapum van. sérv az nincs de .nem foglalkoznak vele.észre vettem ha kezemet oda rakom nem tudnak föl menni a herék.ha nincs sérv akkor mit mondjak a sebésznek.
van valami javaslata. köszönöm előre is. üdv.


Dr. Szilágyi István

Ugyanezeket nyugodtan mondja el a sebésznek is, ha konkrét panasza is van vele, mint pl. fájdalom, akkor azt mindenképpen említse meg!

Zsóka49  2015. június 29. 00:03   #353 

T.Doktor Úr!
2 hónapja hasi műtétem volt vakbélen daganatot találtak, ezt távolították el. Minden rendben ment a gyógyulással, lábadozással kapcsolatban, de kb. 3-4 hete észrevettem, hogy a hasamon a vágási heg utolsó varrata behúzódott, olyan, mintha újabb köldököm jött volna létre. Ez a "behúzódott" rész ha felállok, vagy leülök olyan érzést ad, mintha belülről húznák egymást, de fájdalmat nem okoz, csak furcsa ez a hasfali mozgás. Székletem rendszeres, normális.
Köszönöm türelmét levelem elolvasása kapcsán, szíves válaszát, tájékoztatását türelmetlenül várom, tisztelettel: Zsóka49


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Zsóka!

A belső varrat miatt lehet a behúzódás, rendszerint ártalmatlan, kozmetikai problémát viszont okozhat.

Tisztelettel

Szilágyi István

vadmacska  2015. június 22. 07:44   #352 

Tisztelt dr.úr - az lenne a problémám ,hogy a herezacskó összehúzódáskor a herék elég fölkerülnek, és érzem hogy valami húzná felfelé.nem kéne zárva lenni. valaminek vagy mitől van ez.


Dr. Szilágyi István

Teljesen természetes dolog az, ha a herék felhúzódnak. Abban az esetben, ha valakinek veleszületett módon nyitva van a sérvkapuja, akkor nagyobb mértékben felhúzódhatnak a herék. Ha panaszt okoz, javaslom keressen fel egy sebészt a ter. ill. szakrendelőben, egy egyszerű vizsgálattal meg lehet ezt állapítani.

LESLIM  2015. június 21. 00:24   #351 

T. Szilágyi Úr

Kedves Szilágyi Úr az iránt érdeklődnék,hogy a jobb combomban térd felett görcsös fájdalom és kisebb csomók vannak.A nap 24 órájából 20 -at fáj.Régen tekéztem ez volt a támaszkodó lábam. 60 éves férfi vagyok.
Tanácsot kérnék ,mit tegyek.
Köszönettel : Márton László


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Márton Úr!

Általános és hasi sebész vagyok, a mozgásszervi problémák nem szakterületem. Javaslom érdeklődjön egy rheumatológusnál! Masszázzsal próbálkozott már?

Tisztelettel
Szilágyi István

talyog  2015. június 19. 04:08   #350 

T.doktor úr!a fonalazott sipoly ha időnként elkezd fájni es olyankor jobban valadekozik az normalis?most a doki megakadja emelni a Biológiai kezelés gyógyszer adagját abbol lehet baj?sokszor begyulad aztán alig birok ülni rajta viszont mri alapján tályog nincsen.ha pedig atvannak fűzve miert duzzad meg es van hogy ha raulok akkor jobban kiürül!koszonom valaszat


Dr. Szilágyi István

Időnként meggyűlhet a váladék valahol a sipoly területén, ez okozhatja a panaszait, majd amikor kiürül, enyhül a fájdalom. A biológiai kezelés dózisát illetően nincs tapasztalatom, ha aggódik az emelt dózis miatt, azt javaslom, közvetlenül orvosával beszéljen erről.

Térd  2015. június 15. 14:24   #349 

Üdvözletem tisztel doktor úr!

Oláh Ferenc vagyok,egyszer írtam már a térdemmel kapcsolatban, azonban most ismételten szeretném a segítséget kérni. Megpróbálom rövidre fogni. :

05.21 - térd ficam, ezt írja a papír ( a patella laterizalhato, a terdkalács luxatios tendenciája miatt az ízület instabil )
Erre nagyjából rájöttem mi lehet, mozgatási képesség vagy ilyesmire tudok gondolni, ki bírom "rakni" a terdkalácsot ebből következtetek. Megtudná mondani mit jelent pontosan ?
A Dg.: luxatio et repositio - erre is rájöttem szerintem ha jol sejtem ez a ficam es az hogy vissza raktam magamnak . (?)
05.26 : térd punctio 45ml sangvis. Megtudná mondani mi az a sangvis ? Bár fölös a kérdés,szerintem a véres savó lesz ugye ?
06.03 : térd punctio 180ml véres savót szívunk le. ( ez áll a papíron )
06.05 : fluktuáció miatt újabb térd punctio. 35ml savó.
06.09 : ortopédiai lelet : panasz mentes, sine morbo ( ami nem igaz mert be volt dagadva akkor is. Felkerestem egy masik ortopedust,egy masik kórházban.
Térd UH lelet. : jobb oldalon suprapatellarisan kevés folyadékgyülem látható. A porcállományban, a fossa popliteaban kóros elváltozás nem látszik. A meniscusok nem sérültek, a szalag rendszer stabil.
06.12 ortopédiai lelet : ezt n tudom értelmezni, illetve az UH leletet.
A jobb patella lateralis retinaculum nyom.erz. Az Ízületben folyadék jelenleg minimális.
Dg.: st.p.lux. Patellae l.d ez mit jelent meg tudná e mondani ?

Illetve azaz szeretném kérdezni még hogy hogyan tudom elősegíteni a gyógyulást , ilyen hogy trombozis vagy ilyesmi mennyire kell tartanom ? Az őrület határán állok, kérem mondjon valamit senki nem hajlandó válaszolni,bemásoltam 5. Ortopédusnak a teljes leleteket,semmi válasz.
Köszönöm hogy időt szakított rám,

Tisztelettel: Oláh Ferenc


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Ferenc!

Újra el kell mondanom, hogy mozgásszervi problémákkal nem foglalkozok, tanácsot nem tudok adni. A leletek értelmezésében tudok segíteni.
1) luxatios tendencia - ficamra hajlamos, a patella lateralizálható - oldalra kimozdítható
2) sangvis jelentése vér
3) a jobb térdkalács külső oldala nyomásérzékeny. Az st.p.lux. patellae l.d. azt jelenti csupán, hogy jobb térdkalács ficama utáni állapot

Tisztelettel

Szilágyi István

V. metacarpus ficam  2015. június 12. 00:09   #348 

Tisztelt doktorúr!

Jelen pillanatban olyan problémával állok szemben, hogy 3 hete (2015.05.28.) feszültebb pillanatomban rácsaptam egyet az asztalra és az 5. kézközépcsontom teljes ficamot szenvedett. A fájdalom valamelyest enyhült de nem teljesen. Az orvos, aki helyre rakta a kezemet azt mondta, hogy 5 hét gipsz és a műtétet megúsztam. Három hét alatt normális, hogy a fájdalom még fennáll? A fájdalom maga nem arra utal, hogy a gipszlevétel után elképzelhető, hogy műtét fog bekövetkezni?

Válaszát előre is köszönöm!


Dr. Szilágyi István

Sajnos nem tudok segíteni, általános és hasi sebész vagyok, az ön problémájával ortopéd-traumatológusok, kézsebészek foglalkoznak.

Tisztelettel

Szilágyi István

Lágyésérv műtét után fáj a h  2015. június 2. 07:42   #347 

Tisztelt Doktor Úr!
Két héttel vagyok laparoszkopiás lágyéksérv műtét után. A műtét óta a bal oldalon, ahol a sérv volt , duzzadt a herém, és érzékenyebb a nyomásra is.
Ez természetes velejárója a műtétnek?
Ha igen mikor kell kb elmúlnia?
Köszönöm válaszát!


Dr. Szilágyi István

Here duzzanat és/vagy fájdalom viszonylag gyakran előfordul sérvműtétek után, akár nyitott, akár laparoszkópos műtétről legyen szó. A dolog átmeneti, egyéntől is függ, hogy milyen gyorsan múlik el, de minimum néhány hét, esetleg 1-2 hónap. Ha mégsem múlna, akkor természetesen keresse fel operáló orvosát. Addig is javasolt szűkebb alsónadrág viselete, ami jobban tartja a heréket.

Tisztelettel

Szilágyi István

véralvadásgátló  2015. május 27. 17:37   #346 

Tisztelt Doktor Úr! A tegnapi napon kaptam fekvőgipazet ugyanis a lábfejemben 3 pici csont tört el(elmozdulás nélkül) mivel az orvos nem mondott semmit az lenne a kérdésem, hogy szükségem van e véralvadásgátlóra? (13 éves vagyok) Köszönöm válaszát!


Dr. Szilágyi István

13 évesen még nem kell véralvadásgátlót kapnia, kivéve persze, ha esetleg van valami ismert betegsége, ami miatt szükséges lenne.

Térd ficam  2015. május 25. 15:40   #345 

Tisztelt doktor úr! Itt találtam rá az elérhetőségére,ezért bátorkodom a tanácsát kérni a következő esettel kapcsolatban:

Csütörtökön délután létráról lelépve a jobb térdem kifordult a helyszínen saját magamnak visszaraktam,majd bementem a traumatologiára. Volt rtg., vizsgálat, Be fáslizták a lábamat elláttak az OEP 405 recepttel, annyit mondott a doki hogy kérjek időpontot kedden az ortopediara mert műteni kell, valamint hogy ezt a 405 térdszorítót viselnem kell majd a műtétig, továbbá kenegessem a lábam flexagil krémme
l majd szélnek eresztettek.
Péntek reggelre a térd akkorára dagadt mint a fejem, magamra erőltettem a 405 t majd el sétáltam a háziorvoshoz a sebészeti lelettel.
Rövidesen rájöttem hogy csak egy fölös utat csináltam magamnak mert a váróból be sem hívtak, elkértek a leletet a baleseti jkv.t, felvettek táppénzre ennyi. Semmi több. Mindegy, itthon ki googleztam nagyjából mi lehet a baj, nagyjából tudok csak következtetni a bursitisre.
Azóta a duzzanat lejjebb ment, a négyfejű izom ( nem biztos hogy helyesen mondom), ill. A popliteralis árok, és a térdem feletti rész van bedagadva. Kinyújtani már tudom de hajlítani nem teljesen és elég fájdalmas is. Feszít. De ezt még meg is tudom szokni az igazi baj azzal van amikor megprpbálok elindulni, olyan érzés mintha ki akarna ugrani megint vagy nem is tudom, össze akar csuklani az egész lábam. Bemásolom a lelet szövegét, ön biztos tudja értelmezni, én az első latin sor lefordítása után feladtam a harcot.

Tehát a lelet:
Amnezis,státus:
Beérkezése előtt nem sokkal munkahelyén munkavégzés közben létráról lelépve a jobb térde kificamodott.elmondása szerint a helyszínen visszarakta jobb térde azóta fájdalmas. korábban már egy alkalommal szintén jobb térde ficamodott ki ugyancsak sajátkezűleg reponalta. helyretétel után duzzanat nem alakult ki következő naptól már dolgozott betegfelvétel személyigazolvány alapján történt.

Státus: a jobb térd nem duzzadt,patella ballotalhato, könnyedén lateral felé luxalhato.
Az ízületi szalagok jól tartanak térd mozgatásánál térdkalács luxatios tendenciája miatt az ízület instabil. térdkalács mediális és laterális nyomásérzékeny ízületben folyadékgyülem nem tapintható, poplitealis árok szabad.

Diagnózis : luxatio et repositio gen ld.

Annyi lenne a kérdésem hogy ön szerint várhat e a műtét 2 hónapot ? Illetve miről is szól maga a műtét ? Lehet e ébren lenni ? Esetleg epiduralis érzéstelenítés gondolom szoba sem jöhet ? Es végül a legfontosabb mennyi idő kb mire újra dolgozhatok ? Elsősorban fizikai munkára gondolok, ( átlag napi 10km kerékpár 60 padlás,tető,pince. Szerdán szeretnék dolgozni már. Mennyire tartja ezt reálisnak ?

Köszönöm megtisztelő válaszát! A legnagyobb tisztelettel: Oláh Ferenc


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Ferenc,

Sajnálom, de én általános sebész vagyok, ami azt jelenti, hogy mozgásszervi dolgokkal nem foglalkozok.
Néhány kérdésében azért talán tudok segíteni, de a legjobb válaszokat egy ortopéd sebésztől fogja csak tudni megkapni.
Amiről szó van, az a térd ficama, és jól gondolja, következményes bursitisszel. A gond az, hogy a térdkalács instabillá vált, ezáltal az egész térdizület instabil, ezért kell operálni. A műtét általában gerinc érzéstelenítésben megy, tehát nem kell feltétlenül aludni, kivéve persze, ha valamilyen ok miatt nem lehet megcsinálni a gerinc érzéstelenítést.
Az, hogy szerdán dolgozzon, szerintem illuzórikus, ne is nagyon erőltesse, csak nagyobb bajt tud okozni, szalagokat elszakíthatja, sértheti a porcot is. A műtét után is min. 6 hét a lábadozás, gyógytornával, fokozatos terheléssel. 2 hónap az elég soká van, a térde tudna annyit várni, ha ön is vigyáz rá, tehát pusztán a 2 hónap nem okoz további gondot. Ennek ellenére jobb lenne minél hamarabb túlesni rajta, hogy hamarabb tudjon újra dolgozni.

Ennyit tudok mondani, ha többet szeretni tudni, javaslom keressen egy ortopéd sebészt.

Tisztelettel

Szilágyi István

talyog  2015. május 21. 11:16   #344 

T.doktor úr!szeretnem megkérdezni hogy a talyogbol maradt sipolyaimbol az a jobb ha tiszta váladék jon vagy ha barnabb sotet színű?mert most felemeltek az imuran adagomat es 3 napja elkezdett jobban fajni es valadekozni miota tobbet kell szednem es most tiszta váladék jon eddig inkabb sotet színű széklet színű jott belole.nemtudom esetleg ez jot jelent vagy rosszabb jel ez hogy fellobbant ettol?koszonom válaszát


Dr. Szilágyi István

A tisztább váladék mindenképpen jót jelent, úgy tűnik hatásos az Imuran emelése.

lágyéksérv  2015. május 17. 19:17   #343 

Tisztelt Doktor Úr!

Lágyéksérvvel műtöttek (bal oldalon) 2015. február 20-án, hagyományos Bassini féle módszerrel (háló nélkül). A műtét óta eltelt 13 hét. A problémám az hogy még ennyi idő után is ha a bal lábamat felemelem erős fájdalmat érzek, vagy ha mindkét lábamat emelem hasizom erősítés céljából akkor is hasonló vagy még talán nagyobb is a fájdalom. Felülésnél is érzem ezt a fájdalmat és van hogy erőltetés nélkül ha ülök akkor is érzek fájdalmat. Szeretek sportolni, néha erősítő gyakorlatokat végezni, de mindezeket csak fájdalom mellett tudom végezni. 34 éves vagyok nem szeretnék ezután ilyen fájdalommal élni. A műtő orvosom elküldött egy ultrahangos fizikoterápiára, de eddig az nem használt. Furcsa még az, hogy a műtétem helyén a bőr alatt egy igen vastag görcsös csomó található , amire azt mondta az orvos hogy majd puhulni fog, hát nekem eddig semmit nem puhult. a vágás alatt pedig érzéketlen a terület kb. 2 cm sávban, arra is azt mondták, hogy el fog múlni, de az sem múlt még el. Kérdésem az lenne, hogy a leírtak alapján mire gyanakszik, és kell e emiatt újabb műtétre számítanom, ha a fájdalmaim nem szűnnek meg?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: S. Géza


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Géza!

Az Ön által leírt panaszok sajnos előfordulnak a hagyományos sérvműtéteket követően. A fájdalom és a bőr érzéketlensége nagy valószínűséggel a területet beidegző idegek sérülése miatt van, ez viszonylag gyakori dolog, a javulása azonban elég sok időt vesz igénybe, tehát minimum hónapokban kell gondolkodni. A vaskos köteg, amit tapint lehet hegszövet, amely valóban fel fog puhulni, de ez a folyamat is hosszú hónapokat vehet igénybe. Azt kell sajnos mondanom, hogy nem a legkorszerűbb műtéti megoldást kapta, fiatal, sportoló emberek esetében ma már a háló beültetéses nyitott vagy laparoscopos műtét a korszerű, ugyanis ezeknél a legkevesebb a kiújulás előfordulása. A Bassini műtét elég elavult, de sajnos sokszor rákényszerülnek a végzésére, gyakran a kórház nem tud hálót biztosítani.
Nem tartom valószínűnek, hogy újabb műtétre lenne szükség, de el fog tartani még egy jó ideig, míg javulnak a panaszai.
Minden jót és jobbulást!

Szilágyi István

sipoly  2015. május 10. 09:16   #342 

T.doktor úr!1.5 éve atvannak fűzve a 3sipolyom amire kapom a kezeléseket csak azt szeretnem megkérdezni ezt nemszoktak atfuzni a gumit vagyis kicserélni enyi idő utan?mri szerint tályog nem abrazolodott aztmonta a gasztros doki nem kel sebész!csak nemtudom hogy ezt ügye nem e kell kicsrelni


Dr. Szilágyi István

Nem kell cserélni őket. Eleve fertőzőtt a terület, tehát további fertőzéstől nem kell tartani.

aranyér  2015. május 4. 22:45   #341 

Kedves doktorur. Párom 40 éves. Napi második székletelésnél lejön egy kicsit az aranyere van mikor kicsit vérzik is neki. Most viszont vasárnap annyira vérzett neku mintha nő lenne. Fájdalma nincsen de viszont vese tájon érez kisebb fájdalmat. Komoly lehet a probléma?
Köszönöm. Anna


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Anna!

A vérző aranyér elég gyakori probléma, komoly vérzést ritkán okoz. Ha ismétlődik, érdemes elmenni egy proktológiai szakrendelésre, ugyanis a rendszeresen vérző aranyér esetén már szóba jöhet valamiféle beavatkozás, kisebb műtét. A vesetáji fájdalmat több dolog okozhatja, ha nem múlik, ezzel is érdemes orvoshoz fordulni, leggyakoribb oka vesekövesség esetleg fertőzés.

Tisztelettel

Szilágyi István

előző oldal   14 15 16 17 18 
 
©2015 Geniobook Corp.


Kapcsolat  |  Adatvédelmi szabályzat  |  Felhasználási feltételek