Dr. Szilágyi István
Dr. Szilágyi István
sebész szakorvos
tápcsatorna, sérvek sebészete, proktológia
 


elérhetőségek   bemutatkozás
előző oldal   13 14 15 16 17 
ildikó  2015. április 23. 20:47   #339 

Tisztelt doktor Úr.

Férjemnek kétoldali lágyéksérve van.Bo-on 1cm-es sérvkapu, bennéke zsír, jobb o-on egy ujjbegynyi. Csak provokációra jelentkezik /leginkább köhögés/ egyebekben semmi panaszt nem okoz.Kérdésem az lenne, hogy a műtét szeptemberig halasztható-e, és sérvkötő használata megakadályozza-e hogy addig romoljon ez az állapot.
Edzeni lehet-e.
Köszönettel


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Ildikó!

Ha komoly panaszt nem okoznak a sérvek, akkor nem sürgető a műtét. Tudniuk kell természetesen, hogy ettől még bármikor, főleg fizikai megerőltetés hatására panaszossá válhat, sőt súlyos esetben ki is záródhat, mely azonnali műtétet igényel. Ennélfogva az edzés nem ajánlható, de mindenki maga dönti el, milyen és mekkora kockázatot vállal. A műtétet illetően, mivel kétoldali és kicsi sérvekről van szó, laparoszkópos műtétre ideális lehet, persze, ha nincs más kizáró ok. Különösen jobban jár a laparoszkópos módszerrel, ha rendszeres testedzést végez.
Sérvkötővel lehet próbálkozni, de lágyéksérveknél általában nem nagyon segítenek.

Tisztelettel

Szilágyi István

Lágyéksérv eltűnhet?  2015. április 22. 17:41   #338 

Tisztelt Doktor Úr!

32 éves nő vagyok. Kb. 2 hete fedeztem fel egy kb. diónyi csomót jobb lágyékrészen, ami nyomásrsa fájt, de egyébként semilyen panaszt nem okozott. Háziorvosom beutalt a sebészetre, ahol egyszerű tapintásos vizsgálat után időpontot kaptam sérvműtétre. Azóta? azaz egy hét alatt a csomó kisebbedett és mára szinte teljesen eltűnt és már ha nyomom, se fáj. A kérdésem az, hogy ennek ellenére ez lehet sérv?
Válaszát előre is köszönöm. Vass Petra


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Petra!

Lehet, hogy most nem tapintja, mert a sérv visszahúzódott, de attól még a sérvkapu továbbra is ott van, így a sérv bármikor újra megjelenhet, akár kisebb erőkifejtésre is, mint pl. köhögés, székelés. Tehát véglegesen csak műtéttel lehet megoldani a helyzetet.

Tisztelettel

Szilágyi István

Vénagyulladás  2015. április 19. 21:59   #337 

Tisztelt Doktor Úr!
Öt hete kezdődött bal lábam felszínes vénagyulladása, amely végigvonult az egész lábszáramon. Doppler vizsgálaton nem mutattak ki semmilyen eltérést, D-Dimer értékem 0.89 mgFEU/L volt. Borogatást, kenegetést. SP 54-et írtak. A bokám fölötti erek két hete kezdtek érzékenyek lenni. Azóta is megduzzad, ha sokáig állok, vagy gyalogolok. Ilyenkor az apró erek kivörösödnek, olyan mintha gyulladásban lenne a bokám. Reggelre, vagy pihentetés után a duzzanat és a kivörösödés is megszűnik. Kérdésem az lenne, hogy természetes-e a bokadagadás még ennyi idő után is, vagy ezt már más gyulladás okozhatja? Kérjek-e ellenőrző Doppler vizsgálatot? Továbbá, hogy ilyen D-Dimer eredmény után véglegesen kell-e szednem a véralvadásgátlót?
Köszönettel várom válaszát.


Dr. Szilágyi István

A bokadagadás teljesen normális ebben a helyzetben, nagy eséllyel hosszabb távon is megmarad. Velejárója a visszerességnek. Véralvadásgátlót nem kell tartósan szedni. Ha az első Doppleren nem volt trombózis, akkor nem kell megismételni. A visszérgyulladás többször visszatérhet, ilyenkor az ön által is folytatott kezelést kell végezni. Nyugodt stádiumban is javasolt kompressziós harisnya viselése. Az újabb vénagyulladásos epizódokat megelőzni igazából visszérműtéttel lehetne. Van már nagyon korszerű, helyi érzéstelenítésben, ambulánsan végezhető műtét, Magyarországon is elérhető.

Nandor  2015. április 13. 20:20   #336 

Kedves Dr.Ur!

Koszonom a valaszat.Sajnos ugy tunik, hogy a valtozatos, rostdus etkezes nem oldja meg a problemam.Sot napi 3-4 liter folyadekot fogyasztok es az sem.Egy idoben belmozgast segito gyogyszereket hasznaltam(spasmomen, duspatalin, motilium) de ezek sem hasznaltak.Talan meg a legnagyobb segitseget a prebiotikumok nyujtottak(lenmag es pszyllium)Van olyan ismerosom aki a sokadik mutetet kovetoen de sikerult megszabadulnia az osszenovesektol.Vagy ha kepzodott is valami, az nem zavarja a bel mozgasat.Arra jutottam, hogy meg be vallalnek egy utolso mutetet.A kerdesem az lenne, hogy az epekovet az osszenovesekkel lehet egyszerre mutteni?Igaz, hogy az epeko tunetmentes, de ha mar bevallalnek egy ujabb mutetet akkor jo lenne egy alkalommal mind a ket problematol szabadulni.Illetve azt is meg szeretnem kerdezni, hogy semmi modja nincs elkerulni az osszenoveseket?Gondolok itt mutet utani gyogytornara.Nehez elfogadni, hogy a 21-dik szazadban ne legyen egy biztos megoldas az osszenovesek elkerulese vegett.Koszonom a turelmet, es elnezest kerek a sok kerdesert.


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Nándor!

Elviekben lehet egyszerre epeműtétet és összenövés oldást végezni, technikai akadálya nincs igazából. Az összenövések elkerülésére sajnos nincs mód. Régóta keresi már a sebész szakma is a megoldást, voltak is próbálkozások különféle oldatokkal, de nem váltak be. Gyógytorna nem nagyon befolyásolja.

Tisztelettel
Szilágyi István

Nandor  2015. április 13. 06:34   #335 

Tisztelt Doktor Ur!

Harom evvel ezelott volt egy hashartya gyulladasos perforalt vakbel mutetem.A mutet utan osszenoveseim lettek, amelyet a tavaly laporoszkopos beavatkozassal oldottak.Sajnos azota is kronikus szekrekedesem van.Folyamatosan dietazom, kerulom a zsirt, es minden olyan elelmiszert ami fog.Olvastam, hogy sok esetben egy mutet, nem oldja meg a problemat mert ujabb osszenovesek kepzodnek.Viszont a sebesz orvosom kizartnak tartja, hogy ujabb osszenovesek okozzak a szekrekedest.Vastagbel tukrozesen voltam, ahol nem talaltak semmi elvaltozast, viszont feny derult arra, hogy 1 cm atmeroju epekoveim vannak.A gasztroenterologus szerint nem kell vele foglalkozni csak akkor, ha tunetet okoz.Kerdesem az lenne, hogy a szekrekedes nem lehet egy tunete a rossz epemukodesnek?A gasztroenterologus a korelozmenyekre alapozva ,osszenovesekkel magyarazza a problemam, a sebesz orvos viszont nem.Igy nagyon tanacstalan vagyok.Kerdesem az lenne, hogy egy esetleges epeholyag eltavolitas segithet a problemamon?


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Nándor!

Nem hiszem, hogy az epekövesség okozza a székrekedéses panaszait, nagyon szokatlan lenne. Az összenövések inkább okoznak ilyesmit. A laparoszkópos műtét ebből a szempontból nagyon jó, de én azért nem zárnám ki ezt a lehetőséget. Amit tenni tud, az az étrend. Bő folyadékfogyasztás, napi min. 2-2.5 liter, változatos, vegyes étrend, rostokkal, de ez utóbbival csínján kell bánni. Probiotikumok (élőflórás joghurtok, kefirek) fogyasztása ajánlott és bizony nyugodtan fordulhat a hashajtókhoz is, ha továbbra is van székrekedése.

Tisztelettel
Szilágyi István

lágyéksérv  2015. április 10. 15:06   #334 

Tisztelt Doktor Úr!
2 Lágyéksérv műtétem volt egymás után, és az utóbbi egy hónapja volt, majd észrevettem, hogy bennem hagytak varratdarabokat, majd elkezdtek befelé menni. Szeretném megkérdezni, hogy ezeket ki kell szedetnem, vagy ne foglalkozzak ezzel? Köszönöm a válaszát! Zsanett


Dr. Szilágyi István

Kedves Zsanett!

Ha felszívódó fonalat használtak, akkor nem kell kivenni. Ha azonban nem felszívódó a fonal, akkor el kell távolítani. Javaslom, mutassa meg operáló orvosának vagy sebészeti szakrendelésen.

Tisztelettel

Szilágyi István

Talyog  2015. április 8. 01:49   #333 

T.doktor ur!az lenne a kerdesem hogy ugye vannak nekem a sipolyok amik atvannak fuzve na most mikor ezt csinaltak azt irtak hogy ezeknek egy kozos jaratuk van felfele a zaroizmon felul.most voltam mri n es ot pedig azt irjak hogy a sipoly jaratok valtozatlanul abrazolodtak es hogy felulrol es alulrol is sipoly lathato a cutisig.akor most 2 van s vegbelbe vezeto sipolybol ?illetve azt szeretnem megkerdezni hogy pl a legalso sipoly neha kicsit szokott fajni illetve azt vetem eszre hogy ha raulok joban kijon a valadek.ez normalis?nem lehet hogy anno nem jol fuztek ezt at?a gasztros doki azt mondta nincs talyog mri szerint.


Dr. Szilágyi István

A lelet azt jelenti, hogy igen, 2 sipoly van. A panaszok, amiket említ, normálisak. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy jól lettek -e átfűzve, vagy kell -e még, erre operáló orvosa tudna válaszolni.

Ákos  2015. március 24. 10:44   #332 

Tisztelt Doktor Úr!

Lassan egy éve már, hogy különböző egészségügyi problémáktól szenvedek. 18 éves vagyok, és tavaly prosztatagyulladással diagnosztizált az urológusom. Szerencsére a gyulladás elmúlt, de lassan megőrjít az, hogy szörnyen viszket a végbelem. Az urológus végzett manuális és ultrahangos vizsgálatot, a gyulladáson kívül más problémát nem talált. A végbélviszketésem már akkor is megvolt, de szerinte a kettőnek nincs köze egymáshoz. Aranyerem, vagy bármilyen végbélsérülésem nincs. Felkerestem a háziorvosomat, aki székletvizsgálatot kért, de annak is negatív az eredménye, de azért felírt vermox tablettát, amit be is szedtem. Különböző "praktikákkal" próbálkoztam. Alapos fürdés után, a száraz bőrre tettem sima hintőport, mycosid hintőport, használtam reparon és tetran kenőcsöt is, de a helyzet változatlan. Este viszket a legjobban, és időnként kissé szúr is belül. Nagyon elkeserít, hogy hónapok óta ezzel kell élnem. Váltogatom a tusfürdőket, a mosószereket, öblítőket, hátha az a baj, de semmi változás. Elég stresszes időszakot élek át, így pszichoterápiára is járok. Ezen a bajon ez sem segít. Azt még hozzátenném, hogy napi 10-12 órát ülök. Kérem, adjon tanácsot, hogy hová fordulhatnék, vagy mit próbálhatnék még meg. Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Ákos.


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Ákos!

Panaszai alapján elképzelhető, hogy ún. végbélrepedése van. Ez egy apró repedés általában a végbél legalsó részén. Sok esetben kenőccsel kezelhető, de van hogy műtétet igényel.
Javaslom, hogy keressen fel egy sebészt, egy egyszerű vizsgálattal eldől, hogy tényleg erről van -e szó.

Tisztelettel
Szilágyi István

Tisztelt Doktor Ur!  2015. március 20. 23:08   #331 

Harom evvel ezelott atestem egy hashartya gyulladast okozo perforalt vakbel muteten.Nyolc honapja pedig laporoszkoppal eltavolitottak az osszenoveseket mivel, hogy sok panaszt okoztak.Sajnos azota is szekrekedesem van. Ujabb osszenoveseim vannak.Ezt gasztroenterologiai vizsgalat is alatamasztja.Olvastam, hogy leteznek osszenovest gatlo szerek.Kerdesem az lenne, hogy ezek mennyire hatasosak?Esetleg tudna ajanlani egy osszenovest gatlo szert ami hatasos lenne egy ujabb mutet eseten?Nem akarok egy eleten at dietazni es kinlodni.Ha van ilyen keszitmeny kerem irjon par sort rola. Koszonom. Nandor


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Nándor!

Sajnos ki kell ábrándítanom, tudomásom szerint jelenleg nincs olyan készítmény hivatalos forgalomban és használatban, ami képes lenne megelőzni vagy csökkenteni az összenövéseket. Minden hasi műtét után számítani lehet összenövésekre, kissé paradox módon még az összenövések oldását célzó műtét után is. Van, akinél soha nem okoz panaszt, míg van akinél rendszeresen. Nem lehet megjósolni előre. Amit tenni tud, az az egészséges táplálkozás, bő folyadékfogyasztás, mozgás. Elcsépelt frázisoknak tűnhetnek az előbbi tanácsok, de ennél több tényleg nincs sajnos.

Tisztelettel
Szilágyi István

Vekonybelmutet!  2015. március 18. 06:46   #330 

T.doktor ur!a vekonybelem utolso szakaszabol kivettek 20 cm ert azt mondjak ott szivodik fel a b12 vitamin.azt mondta a doki 3havonta egy inyekcio kell viszont hallotam hogy van valami szajon at felszivodo formaban is.nem lehetne inkabb azt szednem mint a szuri?


Dr. Szilágyi István

Sajnos nem. Jelenleg az injekció az egyetlen. A szájon át bevett készítmény pont azért nem működhet, mert hiányzik a vékonybélnek az a része, ahol fel tudna szívódni.

Talyog  2015. március 15. 08:21   #329 

T.doktor ur!sipolyok eseten lehet parafinolajat inni?kicsit nehezkesebb a wc zes ezert gondoltam erre.csak nemtudom s talyogra vagyis a sipolyokra hatassal van e?vagy emesztesre vastsgbelgyulladas eseten?


Dr. Szilágyi István

Nyugodtan lehet, meg fogja könnyíteni a széklet ürítést. Folyamatosan néhány napnál tovább azonban nem javasolt használni.

Talyog  2015. február 20. 07:42   #328 

T.doktor ur!ha gyulladas fentebb nem lathato illetve a crp is lement most 3,7 re akkor miert nem mulik ez a talyog?jovo heten kell viszamennem addig varhat ez s b12 vagy menjek elobb kerni inyekciot?


Dr. Szilágyi István

Várhat addig az injekció.

A csökkenő CRP jó jel, de ez már egy krónikus gyulladás, ami esetén akár még normális is lehet a CRP. Nem tudok pontos magyarázatot adni arra, hogy miért nem javul, az ön esetében úgy látszik a szokásosnál makacsabb a gyulladás, nem reagál úgy a kezelésre, mint mások esetében.

Sérv  2015. február 19. 22:50   #327 

Tisztelt Doktorúr! A következő után szeretnék érdeklődni: a páromnak van egy olyan problémája h olykor a gerince végén kijön egy kemény dudor ami fáj , ha megnyomódik akkor az egész gercincébe végignyilal ! Voltunk orvosnál vele ott megultrahangozták és azt mondták h egy zsirmirigy és az idegpályát hozzányomja az idegszálakhoz és az begyullad és azért fáj. Sokat olvastam utána és gyanakszok a porckorongsérvre a tünetek alapján. A véleményét szeretném ezzel kapcsolatban kikérni. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel!


Dr. Szilágyi István

Ez nem az én szakterületem, javaslom, kérjék ki egy idegsebész véleményét.

Talyog  2015. február 19. 22:48   #326 

T.doktor ur! Most elkuldtek kismedence mri re megkaptam a leletet azt irjak hogy a rectum fala kisse vastagabb korulotte a zsirszovetek tomegesebbek a korabbi perirectalis fistulak valtozatlanul abrazolodtak a sphincter magassagatoldorsalis iranyban u alakban kovethetoek a cutisig ujabb fistulak nincsenek a fistula jaratok fala halmozasi efektust mutatbennuk folyadek van szabad hasi folyadek abscessus kepzodes nem mutathato ki.a sphincter felett es alatt a cutis iranyba fistulakepzodes lathato melyek jelenleg is aktivitasi jeleket mutatnak .status idem. Ez mit jelent?jovo heten kell mennem visza a lelettel.illetve meg olyan kerdesem lenne hogy mr vizsgalaton nem kaptam beontest se semmit a fenekbe csak venasan kontrasztanyagot!igy is kimutat mindent?illetve annyit szeretnek meg ez nem ide kapcsolodik hogy a b12 szint a verkepen 191 nemtudom hogy kellene e szurni magam b12 vel?


Dr. Szilágyi István

A B12 szint éppen a normál tartomány alatt van, tehát alacsonynak mondható, elképzelhető, h injekció kell majd, orvosa tud majd ebben tanácsot adni.
Az MR vizsgálathoz nem kell beöntés. Az eredmény azt jelenti, hogy a helyzet tulajdonképpen változatlan, a sipolyok aktívak, de a jó hír az, hogy újabb sipoly nem keletkezett és feljebb, a hasban nincs jele gyulladásnak.

Vegbel problema  2015. február 11. 17:09   #325 

nagy.n89@freemail.hu Köszönöm segitségét


Dr. Szilágyi István

Köszönöm, amint tudok, jelentkezek.

Végbél probléma  2015. február 11. 08:02   #324 

Nekem mindegy hol csak olyan doki legyen aki megérti min mentem keresztül és ha hozzá is nyúl altatásban csinálná!ha újabb tályog lenne az fájna vagy hogy veszem észre?mert most a másik oldalon is érzek egy kemény dudort ami alapjába véve nem fáj ha nyomkodom akkor sem néha kicsit csak.ez tályog lehet megint?nemtudom várhatok e vele péntekig mikor az mri vizsgálat lessz?illetve had kérdezzem már meg csak hogy tisztában legyek azzal is hogy mit érzünk ha esetleg vérmérgezés lenne?


Dr. Szilágyi István

A tályog legtöbbször erős fájdalommal jár, így könnyen felismerhető. Ha a dudor, amit érez nem fáj, és nem lázas, akkor várhat vele.
A vérmérgezés egy magas lázzal, levertséggel, gyengeséggel járó állapot, vérvételnél a vérből kimutathatók kórokozók, amik a véráramba jutottak. Erős vénás antibiotikumos kezelés kell ilyenkor.
Utána kell még érdeklődnöm, hogy ki mikor tudná fogadni, de legyen szíves, küldje el az email címét, mert nem szívesen adnám ki más nevét itt, nyilvánosan.

Végbél probléma  2015. február 10. 07:59   #323 

Igen hát azt mondják chron de az ambuláns lapomra az van irva hogy egyértelmüen chron betegség nem igazolódott!kapom rá a gyogyszereket plusz a biológiai terápiát is!csak nem értem ha kitud jönni a váladék a gumi miatt miért van az hogy wc után fáj a legalso sipoly?az az igazság már félek a sebészetre visszamenni vele mert csak vágdossák ész nélkül ha fáj ha nem ambulánsan oldják meg!illetve azt sem értem ha wc után fáj akkor miert nem zárják el azt a sipoly járatot ahol betud jutni esetleg valami amitől begyullad ez az egész.esetleg egy olyan sebész ismeröse nincsen aki nem állat módjára bánik az emberrel?


Dr. Szilágyi István

Maguk a sipolyok is gyulladásban vannak, ez okozza a fájdalmat. Elzárni nem szabad, mert akkor megint tályog alakulhat ki belőle. A helyzet ugyanis az, hogy székletürítéskor nem kívülről jut be széklet a sipolyba, ha nem a bél felől. De meggyógyulni csak akkor tud, ha a gyulladás gyógyul előbb. Ezért kapja a gyógyszereket és a biológiai kezelést, ami a megfelelő terápia. De sajnos, amíg a gyulladás aktív, kialakulhatnak újabb tályogok és/vagy sipolyok, amiket akutan el kell látni (azaz felnyitni, pont azért, hogy ne okozzon vérmérgezést, súlyos állapotot).
Budapesten tudnék ajánlani sebészt, a Dél-Pestiben és az Uzsokiban van ismeretségem.

Végbél probléma  2015. február 10. 03:51   #322 

Tisztelt Doktor úr!26 éves nő vagyok akinél egy végbél tályog után sikeresen diagnosztizáltak egy vastagbél gyulladást!sajnos mire rájöttek már 3 helyen vágtak meg aztán még beraktak valami gumit ezekbe aztán kifakadt még egy!azt szeretném megkérdezni hogy miért fakadt ki egy ujabb?az most nincs átfuzve!a régi sipolyog körül pedig duzzadt a vágás helye!záróizmon át nyulik ezek vége!ha wc zem akkor van hogy duzzadtab lesz és jobban váladékozik!olvastam az interneten akár vérmérgezést is lehet ettöl kapni.ha a széklet állandóan belemegy akkor tarthatok ettöl énis?most várják hátha javul a kezelésre de addig még elis patkolhatok ezektöl a dokiktól sajnos!maga mit javasolna?pénteken megyek egy kismedence mr-re!de már voltam egyszer akkor azt mondta a doki tályog nincs csak duzzadtak a nemtudom mik!aztán ennyit erröl!nemtudom mit csinálhatnék félek hogy nagyobb baj is lehet ebböl!?köszönöm válaszát elöre is!


Dr. Szilágyi István

A gumi éppen azért van befűzve, hogy tudjon ürülni a váladék és ne záródjon be a sipoly, amíg még aktív gyulladás van a bélben. Így nem lesz belőle probléma. Az MR vizsgálat nagyon fontos, kimutathatja, hogy van -e az eddig meglevő sipolyok mellett újabb tályog vagy sipoly. A gyógyulás sajnos hosszadalmas, előbb a vastagbél gyulladásának kell megszűnnie, utána lehet csak a sipolyokkal foglalkozni. Crohn betegséget alapítottak meg? Kap gyógyszeres kezelést?

Tisztelettel
Szilágyi István

sérvműtét után  2015. február 8. 18:06   #321 

Tisztelt Doktor Úr!
Múlt hónap 14-én műtöttek bal oldali lágyéksérvvel háló beültetéssel.A seb szépen gyógyul,az alatta lévő bőrrész még érzéketlen,de ugyanakkor fáj, valamint szúró,égő fájdalmat érzek ami lesugárzik a combtőig bizonyos mozdulatokra. Kérdésem,hogy ez a fájdalom normális velejárója a műtétnek és mi ez?Ez a műtét utáni 6 hétben meg fog szűnni,mert lassan dolgozni kell mennem.
Válaszát előre is köszönöm!


Dr. Szilágyi István

Igen, ez a típusú fájdalom elő szokott fordulni sérv műtét után. A műtét során előfordul, hogy óhatatlanul sérülnek olyan kisebb idegek, melyek a lágyék, a comb vagy a here bőrét idegzik be. Ekkor szokott előfordulni az ön által is leírt panasz. Gyógyulásához valamivel több idő kell, egyénfüggő, hogy mennyi. A hasfal gyógyulását ez nem befolyásolja.

előző oldal   13 14 15 16 17 




 
©2015 Geniobook Corp.


Kapcsolat  |  Adatvédelmi szabályzat  |  Felhasználási feltételek