Dr. Szilágyi István
Dr. Szilágyi István
sebész szakorvos
tápcsatorna, sérvek sebészete, proktológia
 


elérhetőségek   bemutatkozás
előző oldal   12 13 14 15 16 
alhasi  2015. január 29. 13:36   #317 

Jónapot kivánok! Azt szeretném megkérdezni hogy mitől lehetett hogy jobb oldalt az alhasam anyira fájt szurt görcsölt hnem birtam felálnni kb 15 percig?! Válaszat elore is köszönöm


Dr. Szilágyi István

Elég sok minden okozhatja a panaszait, vizsgálat nélkül nem fogom tudni pontosan megmondani. Lágyéksérv, húgyúti fertőzés, vesekövesség, bélproblémák, izomgörcs, izomhúzódás, ideg eredetű fájdalom, ezek mind lehetnek az okok. Ha ön nő, akkor nőgyógyászati jellegű problémák is állhatnak a háttérben.

berkenye  2015. január 28. 01:13   #316 

Tisztelt Doktor Úr
54-éves férfi vagyok.Problémám a következő:három napja a jobb herétől a lágyékcsatorna felé ,járás közben,valamint tapintásra is erős,húzó fájdalmat érzek.Sérvem nincs,here nem duzzadt.Alapbetegségem:Mko.av-on kiterjedt recidiv oldalág visszeresség.Pst.Av.mko++++
2013.dec.13.-án mindkét oldalon cruralis mélyvénás thrombosis volt, azóta
Warfarin kezelés.A heréknél visszér nem tapintható.
Kérdéseim:mi okozhatja ezt a fájdalmat
kerékpározástól lehetséges

Válaszát előre is köszönöm.


Dr. Szilágyi István

Több dolog is lehetséges: kerékpározástól igen, lehet. Ezen kívül gyulladás is okozhatja, a mellékhere vagy az ondóvezeték körüli gyulladás jöhet szóba. Ha pihentetésre nem múlik, keressen fel egy urológust vagy sebészt.

Akác  2015. január 15. 19:04   #315 

Tisztelt Doktor Úr!

36 éves férfi vagyok.6 éve műtöttek végbél sipollyal. Azzal azóta sincs gond. 4 éve volt egy tükrözésem a szigma bélig, viszketés miatt.Eredmény: 1-2 fokú belső aranyerek. 3 éve enyhén véres volt a székletem két egymást követő nap, ezért teljes vastagbéltükrözésem volt.Eredmény negatív, csak a belső aranyerek maradtak meg. Egy hónapja ismét enyhén véres volt a székleten lévő ,csekély mennyiségű (gombostűfej nagyságú) nyák. Ilyen esetben mit csináljak?
Menjek egyből orvoshoz és kérjek tükrözést a vérzés miatt ? Vagy egyáltalán negatív tükrözés után, mennyi idővel kell ismét egy tükrözést végezni? Főleg igy, hogy vérzett ismét. Aranyér lenne?
Komolyabb baj kizárható? Széklet rendben, étvágyam rettenetesen jó.
Testsúlyom ideális.
Válaszát előre is köszönöm!


Dr. Szilágyi István

A vastagbél tükrözés eredménye legkevesebb 5 évig elfogadható, nem szükséges megismételni. Úgy néz ki, ismét az aranyér okozza a vérzést. Ha csak időnként fordul elő és más panasza nincs, különösebb tennivalót nem igényel. Mindenképpen táplálkozzon rostdúsan és igyon sok folyadékot, napi 2-2.5 liter minimum. Használhat aranyér kenőcsöt is.
Ha rendszeressé válnak a panaszok, akkor már szóba jöhet sebészi megoldás (pl. gumigyűrű felhelyezés, stb.). Ha pedig mindennapossá válik a vérzés, úgy a műtéten kell elgondolkodni.
Elmondása alapján ön messze áll ezektől a helyzetektől, aggodalomra tehát nincs ok.
A tükrözést a jövőben érdemes min. 5 évente megismételni, nem kellemes, de jobb óvatosnak lenni.

Tisztelettel

Szilágyi István

Lágyéksérv  2015. január 13. 14:48   #314 

Tisztelt doktor úr 5 hete műtöttek lágyék sérve háló lett be ültetve és még mindig fájó és szúró fájdalmat érzek ez a szúró fájdalom lehet a belső varratok tol meddig tart ezek a fájdalmak normális dolog ez a válaszát köszönöm


Dr. Szilágyi István

Elvileg 6 hét alatt a legtöbb esetben fokozatosan el kell múlnia a fájdalomnak, persze ez egyénenként változó, kinél valamivel rövidebb kinél hosszabb idő. Ha a fájdalma jelentős, javaslom keresse fel operáló orvosát.

Talyog  2015. január 13. 11:14   #313 

Hat koszonom szepen az eddigi informaciokat!hetfon bemegyek egy masik sebeszhez megmutatom neki is hatha valaki mond mar valamit.ha viszont muteni kell a sipolyokat azt megint helyi erzestelenitesel szoktak csinalni?van ez ami kifakadt es nincs meg atfuzve ez a szonda dolog nem evult meg el mert az nagyon kemeny!nekem erzestelenitessel fuztek at a regieket raadasul zaroizmon felul.hat azt senkinek sem kivanom!


Dr. Szilágyi István

Remélem találnak jó megoldást. Őszintén szólva én nem erőltetném helyi érzéstelenítésben megoperálni ezeket a komplex sipolyokat, inkább altatás.

Talyog  2015. január 9. 14:36   #312 

Hat az az igazsag hogy probaltam a forever aloeveras cuccait,a varga gyogygombat de semmi javulas.most az elesztos dolgokat kerulom a kenyeret stb.sovany hust zoldseget eszem.az az igazsag vegulis barmit eszem hal istennek a hasam nem megy.azt szeretnem meg kerdezni hogy ha esetleg a zaroizmon felulu kozos nyilast megoldana valaki es nem kerulne bele szeklek akkor nem lehet hogy meggyogyulna?mert mint montam wc utan roszabb inkabb ha pedig egy nap eltelik es nincs wc-zes akkor jobb.azert is idegesit ez mert februar ota atvan fuzve es azota mindig belemegy aminek nem kellene es sokszor felek tole nehogy elfertozodjon ugy hogy valami baj lesz belole.


Dr. Szilágyi István

Az átfűzésnek éppen az a lényege, hogy amíg az aktív gyulladás tart, addig nyitva tartsa a sipolyt, hogy ne alakuljon ki megint tályog. És megoldása sem egyszerű, nem lehet csak úgy kivágni, hisz akkor sérülne a záróizom, ami széklettartási problémákhoz vezetne. A sipolyok kérdése nagyon bonyolult, minden attól függ, mennyire magasra megy a sipoly, elágazódik-e, stb. Innen távolról nem fogok tudni megnyugtató választ adni, a sebésze az, aki pontosan tudja, melyik sipoly merre megy, és mit lehet vagy kell velük csinálni.

Talyog  2015. január 9. 07:08   #311 

Tehat lehet eleg lenne a sipolyokat rendberakni?mondjuk mikor mutottek es kivettek a vekony bel egy kis reszet elote tukroztek es ugy volt a vastagbel is csunya tehat abbol is kikel venni de vegul nem vett ki belole.lehet kikelett volna?nemsokara megyek megint tukrozesre ha ugyan olyan csunya akkor ha kiveszik varhato javulas vagy mindenkepp sztoma kellene?illetve nagyob baj lehet ebbol hogy allandoan belekerul a szeklet?


Dr. Szilágyi István

Jelen állás szerint nem lehet csak úgy rendbe tenni a sipolyokat, hisz egyrészt volt már ilyen irányú próbálkozás, másrészt a kezelés óta új sipolyai is keletkeztek. Mind a vastagbél gyulladása mind a széklet folyamatos bekerülése fenntarthatja a sipolyozást. Igen, lehetséges, hogy ha a tükrözés még mindig aktív gyulladást mutat, akkor a gyulladt bél eltávolítása is szükségessé válhat. De megismétlem: én pusztán a lehetőségeket tudom felvázolni önnek, a döntésben azok az orvosok fognak tudni jobban segíteni, akik eddig is aktív részesei voltak a kezelésének, tehát jobban ismerik a betegsége állapotát. Próbálkozott -e már esetleg alternatív gyógymódokkal? Nem mondom, hogy megoldják a problémát, hisz az ön esetében komplex kezelésre van szükség, de adhatnak egy kis pluszt a sebészi-belgyógyászati kezelés mellé.

Talyog  2015. január 8. 23:58   #310 

T.doktor ur!es ha valahogy bezarnak azt a jaratot hogy ne tudjon bele semmi kerulni az nem megoldas?ha kivezetik magatol meggyogyul vagy aztis muteni kell?mennyi idore szoktak kivezetni korulbelul?zsakkal az oldalamon gondolom dolgozni se tudnek majd.


Dr. Szilágyi István

Az elmondottak alapján elég komplikált sipolyai vannak, tehát nem kizárt, hogy operálni kellene azokat is. Az, hogy mennyi ideg lenne a kivezetés, nagyon nehéz megmondani, különösen az olyan nehezen gyógyuló esetekben, mint az Öné is. A zsák elfogadása nem könnyű, de tulajdonképpen normális életet lehet vele élni, megfelelő zsákkal még akár uszodába is tud menni az ember.

Talyog  2015. január 8. 22:50   #309 

T.doktor ur!irtam mar onnek a sipolyaimrol.jarok a gasztroenterologushoz a kezelesekre es nem akar javulni a doki azt mondja job lesz de nem jobb.5dbsipoly van abbol ketto azutan alakult ki hogy atfuztek az elozoket.wc utan a rossz nem kozvetlen utana sem akkor hanem utana 1-2 ora mulva faj kicsit es jobban valadekozik.azt is megfigyeltem hogy a pl a fentiekbol tiszta az alsobol pedig kicsit veres cucc jon.mri szerint talyog nincsen de akkor most kihez forduljak keressek masik orvost?ugy irta a doki a sipolyoknak a kozos jarata a zaroizmon felul van.nem lehet hogy ott megy be wc zeskor valami ami allandoan befertozi az egeszet?nem hiszem el hogy ez igy normalis!koszonom valaszat!ja es boldog uj evet kivanok!


Dr. Szilágyi István

Köszönöm, önnek is boldog új évet.

A válasz igen, a sipolyoknál pont az a lényeg, hogy széklet jut bele, és ez tartja fenn az fertőző állapotot. Az ön helyzete nem könnyű, már túl van szinte minden kezelésen, mégsem javul. Szóba jön ilyenkor a bél átmeneti kivezetése sztóma formájában, a széklet elterelése céljából. Amikor a végbél körüli folyamat megnyugszik, akkor vissza lehet állítani az eredeti állapotot. Nem riogatni akarom ezzel, de azt hiszem jelen állapotban el kell gondolkodni ezen a lehetőségen is. Beszéljen sebészével, járják körbe a lehetőségeket!

gyógyulás  2015. január 8. 21:37   #308 

Tisztelt Doktor úr!
Közel 2 éve fáj a hasam jobb oldalon a lágyéki résznél (néha erősebben, néha kevésbé és a comb irányába sugároz ki). Az eddigi vizsgálatok szerint némi gyulladás tapasztalható a szervezetemben, a nyirokcsomók vannak megnagyobbodva a fájdalom környékén és a sebész nyitott sérvkaput tapintott ki, de sérvet nem érzett. Ezen kívül a rectum mellső jobb oldali részén bedomborulást észlelt, így újabb nőgyógyászati kontrollt javasolt. Kérdéseim: Ön szerint mi okozhatja a fájdalmat? Okozhatja-e önmagában a sérvkapu nyitottsága? A sérvkapu nyitottsága mennyire veszélyes, kell-e/érdemes-e bármilyen óvintézkedést tennem? Ha a közeljövőben szeretnék teherbe esni (még nem voltam), akkor okozhat-e bármilyen problémát, illetve ebben az esetben különösen kell-e bármilyen óvintézkedést tennem?
Válaszát előre is köszönöm!


Dr. Szilágyi István

A nyitott sérvkapu még nem jelent sérvet, de fizikai megterhelésre könnyebben alakulhat ki itt sérv. A terhesség szintén hozzájárulhat ehhez. Panaszokat már a nyitott sérvkapu is okozhat, de ebben a stádiumban nem nagyon végeznek műtétet, hisz nem beszélhetünk még kialakult sérvről. Az erős és főleg hirtelen fizikai megterhelés kerülése az egyetlen, amit tenni tud.
A rectumon észlelt bedomborodást mindenképpen ki kell vizsgálgatni. Panaszai alapján pedig még húgyúti okokat (pl. fertőzés vagy vesekövesség) is érdemes lenne kizárni.

Tisztelettel

Szilágyi István

Végbélnyílásomon pattanás szer  2015. január 8. 16:24   #307 

Tisztelt Doktor Úr!
Kedd óta fáj a végbélnyílásom. Azt gondolom aranyerem van, mivel gyakran szokott lenni. Használok reparon végbél kenőcsöt, illetve krémet, viszont szerda óta azt vettem észre, hogy a végbélnyílásom szélénél egy pattanás szerű elváltozás található, amihez, ha hozzá érek nagyon fáj.
Szeretném megkérdezni, hogy ez végbél tályog lehet? Mivel lehet kezelni? Elkezdtem teafa olajjal kenni, illetve továbbra is használom a kúpot és a krémet. Ez elmúlik magától, ha kezelem? Műtéti beavatkozás mikor szükséges?

Köszönöm szépen a segítségét.


Dr. Szilágyi István

A leírtak alapján valóban végbél tályogja alakult ki. Nem valószínű, hogy meg fog gyógyulni, napról napra egyre nagyobb lesz (Kivéve, ha oltári nagy szerencséje van és spontán megnyugszik a folyamat). Célszerű lenne mielőbb elmenni vele az ügyeletes sebészetre, ha még kicsi, jó eséllyel fel tudják tárni helyi érzéstelenítésben, és akkor nem kell befeküdni. Ha azonban nagyra nő, akkor már rövid altatásos műtét szükséges, kórházi befekvéssel, szóval hosszadalmasabb az ügy.
És pár szóban, hogy mire számítson: a műtét során - akár helyi érzéstelenítésben, akár altatásban történik - felnyitják a tályogot, kiöblítik, de a sebet nem varrják össze, nem szabad. Otthon majd zuhanyoztatni kell a sebet, és arra kell figyelni, hogy a tályogüreg az aljáról, tehát a mélyéről gyógyuljon fel, a bőr minél később záródjon. Ez a tályog méretétől függően MINIMUM 1-2 hetet vesz majd igénybe, de nagyobbaknál akár 1-2 hónap is szükséges lehet a teljes gyógyuláshoz.

Tisztelettel

Szilágyi István

Zsuzsanna 1945.  2015. január 5. 17:55   #306 

T.DR ÚR! Barátunk Myasthénia Gravis beteg 98-ban operálták thymussal. Szépen javult azóta,de most 3 hónapja elkezdték a nagyobb dozisú Mestinon(10 db)Imurán(10 db) Medrol napi 20.Ezek a gyogyszereket napi szinten adják.Szerintem gyógyszerfüggővé tették és pont az ellenkező hatást érték el nála.(nyelési problémái lettek,).Ezek nagy dozisú steroidok aJánh Kórházban kezelik.Kérdésem:Mi az Ön véleménye és tudna segiteni egy másik neurologust ajánlani mert nagyon félek hogy túlkezelik és meghal.Én voltam aki tavaly thymusos mütét közben majdnem elvéreztem ésJan 31-én új születésnapom van..Jól vagyok az én gyógyszereimet csökkentették.Ajánlanám az én orvosomat,de Ő külföldre távozik.Köszönöm a válaszát,ha t ud segitsen,.Tisztelettel..


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Zsuzsanna!

Örülök, hogy írt, nemsokára közeleg az évforduló :)

Korábban én is dolgoztam a Jahn Ferenc Kórházban, a neurológia kifejezetten jónak számított, Rózsa Csilla doktornő pl. jó szakembernek számít. Persze nem tudom biztosan, hogy ott dolgozik -e még. Az Uzsoki neurológiáját ismerem még érintőlegesen, az is jónak számít tudomásom szerint.

Tisztelettel

Szilágyi István

Alhasi ás gáttáji fájdalom szü  2015. január 3. 08:02   #305 

Tisztelt Doktor Úr!
8 hónappal ezelőtt szültem hüvelyi úton. Kislányom 4 hónapos korában, kendőben való babahordozás közben kezdtem alhasi (köldök alatt 7-8 cm-rel vízszintes vonalban) és gáttáji húzó-nyomó fájdalmat érezni. Ekkor kislányom 7 kg volt. A hordozást abbahagytam, és a biztonság kedvvért felkerestem nőgyógyászomat. Szerinte a szülés utáni regenerálódásom átlagos, és elutalt sebészetre. A sebészeti szakrendelésen megállapították, hogy sérvem nincsen, a hasizmom nem nyílt szét, és még gyakrabban végzett intimtornát javasoltak (amit szülés óta egyébként is végzek.) A hordozás abbahagyása után pár héttel a fájdalom megszűnt. Időközben teltek a hónapok, és kislányom súlya meghaladta a 9 kg-t. Ekkor elkezdtem ugyanazt a fájdalmat érezni, de már nem a hordozás, hanem csupán a napi, babával kapcsolatos teendők ellátása eredményeképpen. Sejtésem szerint nem nagyon emelhetnék, de baba mellett ezt lehetetlen kivédeni, csak csökkenteni lehet kicsit. És terveink szerint még 2 kisbabát szeretnénk...
Emiatt is szeretném Öntől kérdezni, hogy sérv vagy más probléma megelőzése érdekében valóban elég-e, ha türelmes vagyok, és várom, hogy lassan regenerálódom a szülés után, valamit szorgalmasan intimtornázom? Vagy tehetnék-e még mást is? (Esetleg haskötő viselése, stb.) Sebész szakorvost milyen esetben kell felkeresni újra?
Válaszát előre is köszönöm!


Dr. Szilágyi István

8 hónap elég hosszú idő, a teljes regenerálódás eddigre általában már bekövetkezik. Mindenképpen javaslom az eddigi tornák és a kíméletesség folytatását. Ha a fájdalom fokozódik/nem múlik, esetleg egyértelmű dudor jelenik meg, akkor mindenképp visszamennék sebészhez. Nem tudom, volt -e hasi ultrahang vizsgálata. Kimutathat kezdődő vagy kisebb sérvet, melyet egy tapintásos vizsgálattal még nem lehet érezni. Ha esetleg nem volt, javaslom menjen el egyre.

Tisztelettel

Szilágyi István

Csuklósérülés  2015. január 3. 07:55   #304 

Tisztelt Doktor Úr! 2014.11.22-én ráestem a jobb csuklómra. Másnap a fájdalmaim miatt megnézettem a sérülést a baleseti sebészeten. Rándulást állapítottak meg. 3 nappal később visszamentem, mert a fájdalom erősödött. Ekkor törésgyanú miatt begipszelték a kezemet. 1 hét után ismét megröntgenezték, és nem találtak törésvonalat. Fokozatos terhelést írtak elő, de ahogy elkezdtem használni a kezemet ismét egyre jobban kezdett fájni. 1 hét múlva ismét meglátogattam a traumatológiát, mert a fájdalmaim fokozódtak, és már nem csak a hüvelykujj felől éreztem fájdalmat, hanem a másik oldalon is. Ekkor szalagsérülés gyanúval kaptam egy csuklórögzítőt, melyet a mai napig is viselnem kell. 2015. Január 8-án kell visszamennem, viszont a tenyerem kisujj-felöli részen nagyjából egy hete elmozdult \"valami\", ami nagyon kellemetlen - szinte már fájdalmas - ha valami hozzáér. Ön szerint érdemes lenne hamarabb visszamenni megvizsgáltatni? Ha az egyik kéztőcsont mozdult el, akkor milyen módon \"szokás\" ezt helyretenni? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Péter

Képek az elmozdulásról:
http://kepfeltoltes.hu/view/150102/k_z1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150102/k_z2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Péter!

Általános-hasi sebész vagyok, a baleseti sebészet nem a szakterületem. Javaslom, kérdezzen egy másik szakembert itt a Geniobookon. De egyébként, ha elmozdulást észlelt, mindenképp tanácsos lenne akár hamarabb visszamenni.

Tisztelettel

Szilágyi István

Lágyéksérv  2014. december 30. 23:11   #303 

Tisztelt doktor úr 3 hete műtöttek bal oldali lágyéksérve háló lett be ültetve és még mindig szúró fájdalmat érzek olyan mintha a háló szúrna és feszül a ez normális dolog ez a válaszát köszönöm


Dr. Szilágyi István

3 hét után ez még normális, a teljes gyógyuláshoz min. 6 hét szükséges. Egyénenként persze változó lehet, de ez a nagy átlag. Az elkövetkezendő hetekben csökkennie kell a fájdalomnak, ha nem javul, keresse fel operáló orvosát!

Végbéltályog  2014. december 20. 22:07   #302 

Tisztelt doktor úr!végbéltályog miatt vastagbéltükrözésre küldtek.volt hogy szekelés után kicsit véres volt a papir de nem hittem hogy baj lenne.aztán jött a hasmenés ami nagyon fájt mikor jött ezért mentem a proktologushoz aki ujjal megvizsgált viszont végbéltükrözést nem csinált.aztán elküldott a vastagbéltükrözésre ahol derült ki hogy vastagbélgyulladásom van.az lenne a kérdésem hogy nem lehet hogy végbélrepedés miatt jött a tályog?vagy vastagbéltükrözésnél nézik azt is vagy csak végbéltükrözésnél?


Dr. Szilágyi István

A végbél repedés nem okoz tályogot. A tályog hátterében gyakran húzódik meg gyulladásos bélbetegség, ezért küldték vastagbél tükrözésre. A végbél repedés egyszerű vizsgálattal is diagnosztizálható, csak emiatt nem feltétlenül szükséges tükrözést csinálni.

bélműtét után  2014. december 18. 15:35   #301 

Tisztelt Doktor úr!
Bélműtét után 10 évvel a varrat mentén bélszűkületet állapítottak meg. Nem "nyúlnak" hozzá egyenlőre, javulhat, így maradhat, rosszabbodhat, nem tudom mitől, de lehet ezt senki nem tudja? Mégis tehetnék-e ellene, hogy ne rosszabbodjon, a gasztroenterológus azt mondta diétával nem lehet rajta segíteni, csökkentsem a rostot. A sebész viszont azt mondta növeljem a rostot és mozogjak sokat ( egy dió nem szorul be a szűkületbe például vagy kell-e székletlazítót szedni)
Nem vagyok gyulladásos bélbeteg, mit tehetnék?


Dr. Szilágyi István

Ha szűkület van a bélen, akkor valóban nem túl sok mindent tud tenni. A gasztroenterológusnak kell hogy igazat adjak, hiszen a cél az, hogy kevésbé tömeges széklete legyen, így az könnyebben átjut a szűkült szakaszon. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen száműznie kell a rostokat, de érdemes csökkenteni. A másik nagyon fontos dolog a bő folyadékfogyasztás, min. 2-2.5 liter naponta. Ha kell, hashajtót, székletlazítót is használhat időnként, rendszeres használatát ha lehet, kerülje el.

előző oldal   12 13 14 15 16 




 
©2015 Geniobook Corp.


Kapcsolat  |  Adatvédelmi szabályzat  |  Felhasználási feltételek