Fullmann Ágota
Fullmann Ágota
ápoló (HID)
 
Szakértőnktől most nem kérdezhet,
mert 3 napnál régebbi megválaszolatlan kérdése van.


elérhetőségek   bemutatkozás
bb  2012. szeptember 2. 22:00   #4 

Elkezdtem szedni a Zoely fogamzásgátló tablettát de a menzeszem utólsó napján kezdtem el mert akkor érkezett meg a patikába probléma -e???


Fullmann Ágota

Kedves bb.
Ezt a fogamzásgátló tablettát nem ismerem.
De semmi baj azzal, hogy elkezte szedni.
További szép napot kívánok.

PCO  2012. április 29. 14:55   #3 

Kedves Ágota, évek óta PCoban szenvedek, a gyógyszerek nagyon drágák, mi a teendő. A PCO tünetei is látszódnak rajtam, egyre jobban.
Van ötlete?
A párom elhidegült már tőlem, gyerekünk nem lehet. Mit javasol, hogyan lehetne megoldani ezt a problémát?
Üdvözlettel! Köszönettel!
Böjtös Irén


Fullmann Ágota

PCO szindróma
A PCOS magyarul policisztás ovárium/petefészek szindrómát jelent és minden tizedik magyar nőt érint. A komplex anyagcsere- és hormonális zavart sajnos igen gyakran csak akkor diagnosztizálják, amikor a páciens gyermeket szeretne - holott a tünetek már korábban is fennálltak, a betegség rövid- és hosszú távú következményei pedig megkeserítik a beteg életét.

A PCOS tünetei
A PCOS legfontosabb tünetei a pattanásos bőr, hajhullás, férfias típusú szőrnövekedés, hízékonyság (különösen deréktájon), rendszertelen vagy hiányzó menzesz.

A hivatalos diagnosztika szerint az alábbi három tünetből kettő megléte elegendő ahhoz, hogy PCOS-ről beszélhessünk:

1.Peteérési vagy menstruációs zavar
2.Férfihormon-túlsúly tünetei (erőteljes szőrnövekedés, hasi elhízás, megemelkedett tesztoszteron szint)
3.Policisztás ováriumok észlelése ultrahanggal (mindkét petefészekben 10 mm alatti ciszták)
A petefészkekben a havi ciklusban nem érik meg a tüsző, hanem egy 10 mm-nél kisebb ciszta formájában visszamarad. Bár ez a PCOS szindróma névadó tünete, megléte mégsem kritérium a diagnózisban. A gyöngyfűzér formában elhelyezkedő ciszták ugyanis nem csak erre a betegségre jellemzők ? ugyanakkor nem az összes PCOS betegre jellemző a ciszták megléte.

A legtöbb PCO-s nő ugyan szenved ezektől a problémáktól tinédzser korától a menopauzáig, mégsem diagnosztizálják a baját. A tévhittel ellentétben, a vékonyság nem kizáró ok, illetve más hormonális zavarral is együtt járhat, pl. a gyakori pajzsmirigy-alulműködéssel (lelassult anyagcsere, fázósság, száraz bőr stb.)

Sokan a nőgyógyászt keresik fel problémáikkal, ugyanis elsősorban nőgyógyászati panaszokat okoz: a rendetlen ciklus mellett gyakori a pecsételő vérzés, a menzesz elmaradása, vagy görcsös menstruáció. Az ultrahangon gyakran ? de nem mindig! ? láthatók a petefészkeket beborító apró ciszták. Számos PCO-s fiatal nő azért keresi fel a nőgyógyászt, mert nem sikerül teherbe esnie vagy megtartania a terhességét.

A PCOS okai
A felsoroltak igen fontos tünetek, de a tényleges ok sokszor rejtve marad! Hátterében egyértelműen komplex anyagcserezavarra való hajlam, INZULINREZISZTENCIA áll. Ez egy cukorbetegséget (diabéteszt) megelőző állapot.

A tényleges terápia ennek az anyagcserezavarnak a kezelése! A ciklus rendezhető, sokszor sikeresen indukálható a peteérés, spontán terhesség várható, a bőrpanaszok megszűnnek. Az esetek nagy részében elkerülhető a meddőségi beavatkozás.

A PCOS kivizsgálása

A PCOS kivizsgálása igen bonyolult és sokrétű feladat, mert a tünetek és panaszok igen sokrétűek, a hormonzavar csak más adatokkal összefüggésben értelmezhető. Éppen ezért a PCO szindróma kivizsgálásában több szakorvos együttműködése szükséges, jellemzően egy belgyógyász-endokrinológus vezetésével.

A PCO kezelése
Bár a PCO szindróma véglegesen egyelőre nem gyógyítható, de életmódváltással (sportolással, egészséges étrenddel)szinten tartható az állapot. A nőiesség és termékenység visszanyerése mellett az inzulinrezisztencia késői következményei - cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás - is kivédhetők az egészséges életmóddal, illetve az esetleges gyógyszeres kezeléssel.

Javaslom olvasni: www.pco.hu oldalt. Remélem segitettem önnek.
Ott remélem válaszokat kap a még megválaszolatlanul maradt kérdéseire.

vas hiány lehet?  2011. augusztus 21. 17:24   #2 

Kedves Fullmann Ágota!

Olvastam itt az oldalán a vashiányról. És az lenne önhöz a kérdésem hogy,nálam is hasonlók a tünetek : hullik a hajam fáradékony vagyok rossz a közérzetem és sokszor gyengének érzem magam a pulzusom is magas nyugalmi helyzetben is 110. 1 éve augusztusban született meg a kislányom és akkor is vashiányom volt! Én arra gondoltam hogy azóta sem szedtem vasat és lehetséges hogy kiürült a szervezetemből!?
ön szerint indokolt orvoshoz fordulni? vagy csak a patikába menjek el? Mert az az igazság hogy én nem vagyok az az orvoshoz járó típus aki minden "aprósággal" elmegy.

Válaszát várom és előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Brigitta


Fullmann Ágota

Kedves Brigitta!
Vashiány tüneteit, ha felfedezte magán akkor jó irányba jár.
De én azt javaslom, hogy mennjen el a háziorvához és tájékoztassa a tapasztalt tünetekről. A magas pulzusszámot más is okozhatja, nem csak a vashiány, pl. a pajzsmirigy is. Pulzusát és vérnyomását egy héten át különbőző isdőpontban való mérését javaslom (írja fel), majd ezekkel a rögzítet adatokkal orvosához fordulnák. Majd ő eldönti , hogy kell e valamilyen labor vagy gyógyszer állapota javulásához.
Bátran forduljon orvosához, ha nyugodtabban érzi magát.
Remélem segítettem önnek.
Üdvözlettel F.Ágota

Vércukor  2011. augusztus 1. 23:31   #1 

Az lenne a kérdésem, hogy kb. 2 hete rossz emésztés, és étvágytalanság után elküldtek vérvételre, abból kiderült, hogy vérszegény vagyok, és nagyon kevés a vasam, de sajnos más is, az éhgyomori vércukor értékem 6,8 lett, kaptam beutalot terheléses vércukorra, amit ma kellett volna elvégezni, de vizelet hiányában, csak egy újabb éhgyomorira került sor, ami már 8,4 lett. Nem értem, mert ebben a három napban, meg nagyon keveset és csak cukorbetegeknek javasolt terméket ettem. Holnap mennem kell újra terhelésesre, de az orovsom ma már nem rendel, így nem tud a mai 8,4-es értékről. Nem túl magas ez ahhoz, hogy megterheljék..? félek, hogy a terhelésem nagyon megugrik ez a szint akkor mi történik, és nagyon ideges vagyok, voltam ma is, emelehette e ez is a vércukor szintemet? előre is köszönöm válaszát. ( vérszégénységre nem kaptam még semmit, lehet ettől szapora a pulzusom, és folyamatosan rossz szédelgős közérzetem? na meg erős idegesség. ) köszönöm.


Fullmann Ágota

Kérem,ne idegeskedjen mert az emeli a vércukorszintet.
Vércukor terhelés elött pedig kérheti az ott dolgozó asszisztens,
hogy tesztcsikkal mérje meg az ön vércukorszintjét. És majd ő eldönti az adott nap, hogy alkalmas e ön a terhelésre.
De szerintem, ha bármi problémája lenne önnek a vizsgálat alatt
a közelben van szerintem orvos aki el tudja önt látni.
Remélem segítettem önnek.

************************************************************************

Pár szó a vashiány tüneteiről és szövődményeiről
Sokan nem veszik komolyan a vérszegénység tüneteit. Pedig súlyos következményei is lehetnek. Állandó fáradtság, szédülés.
Körülbelül egymilliárd ember szenved vérszegénységben. A probléma lényege, hogy a testben keringő vér vörösvérsejtszáma, illetve a hemoglobinszint lecsökken. A vérszegénység leggyakoribb oka a vashiány ? a vas nélkülözhetetlen elem a szervezeted számára. Ez az ásványi anyag normál körülmények között nagy mennyiségben jelen van a hemoglobinban, mely a vörösvérsejtek fontos alkotóeleme ? feladata pedig nem más, mint a létfontosságú oxigén szállítása a sejtekhez. Ha tehát szervezeted nem jut elegendő vashoz, előbb-utóbb kialakul a vérszegénység.
A betegség jelei
Mivel a vas nélkülözhetetlen vegyület a vörösvérsejtek megfelelő működéséhez, hiánya igen sokrétű problémákhoz vezethet. Ha a vörösvérsejtek nem jutnak elegendő mennyiségű vashoz, nem képesek megfelelően ellátni feladatukat ? az oxigénszállítást. Mindez pedig rontja a testi erőnlétet, az immunitást, valamint csökkenti szervezeted energiaszintjét.
Tünetek:
?sápadtság, szédülés, fáradtság, hajhullás, szellemi teljesítőképesség csökkenése.
Mi idézhet elő vashiányt?
Minden olyan állapot, mely vérveszteséggel vagy fokozott energiafelhasználással jár, vérszegénységhez vezethet. Ezen kívül a nem megfelelő táplálkozás, illetve a különböző emésztőszerv rendszeri, esetleg daganatos betegségek is előidézhetik a kialakulását.
Okok:
?menstruáció, vegetáriánus táplálkozás,terhesség, gyomorbetegség, daganatos megbetegedések, intenzív sport.
A vérszegénység súlyos szövődményei
Kismamák esetében különösen fontos a vaspótlás. A teherbe esés után és közben is fontos a vérképed nyomon követése. Előfordulhat ugyanis, hogy a teherbeesés előtt nem voltál vashiányos, de a kilenc hónap alatt kialakul a terhességi vérszegénység. A terhesség idején ugyanis szervezetednek több vasra van szüksége ? különösen félidő táján ?, mint normál körülmények között.
Ha szervezeted nem jut elegendő mennyiségű vashoz, a vérszegénység következtében károsodhat a magzat fejlődése. Ez akár idegrendszeri problémákat is okozhat a születendő gyermeknél. Mindezek miatt a vasat feltétlenül pótolni kell ? az étkezési szokások megváltoztatásával, illetve olyan vaspótló készítmények szedésével, mint a Maltofel vagy a Ferrofolgamma tabletta. Extrém fokú vashiány esetén pedig szükséges lehet akár a vénás vaspótlás is.
Nem csupán a terhesség idején okozhat azonban súlyos szövődményeket a vérszegénység. Ha szervezeted vastartalékai kimerülnek, súlyos esetben akár az ödéma vagy a szívelégtelenség problémájával is szembe kell nézned.
Mit tegyél ellene?
A legjobb, amit tehetsz, hogy természetes úton próbálod meg pótolni szervezeted hiányzó vastartalmát. A vas legfontosabb forrásai az állati eredetű táplálékok ? például a máj vagy a tonhal ?, valamint magas vastartalommal bír a spenót, a mandula, a tökmag, a lencse és a vörösbor is.
A C-vitamin-tartalmú ételek is igen fontosak vérszegénység esetén ? ez a vitamin ugyanis segíti a vas felszívódását. Végül pedig ne feledkezz meg a B-vitaminokról sem, melyek szintén támogatják a vas felszívódását a szervezetben. B-vitaminban gazdag táplálék a petrezselyem, a dió, a mogyoró, valamint a zöldborsó.
Tartsd azonban szem előtt, hogy a vaspótlás nem megy máról holnapra. Ahhoz, hogy a vérszegénységnek búcsút mondhass, és szervezeted vasraktárai végre feltöltődjenek, körülbelül négy-hat hónapra van szükség.

 
©2016 Geniobook Corp.


Kapcsolat  |  Felhasználási feltételek