Dr. Szilágyi István
Dr. Szilágyi István
sebész szakorvos
tápcsatorna, sérvek sebészete, proktológia
 


elérhetőségek   bemutatkozás
előző oldal   4 5 6 7 8   következő oldal
Viki  2013. május 31. 18:10   #120 

Kedves Dr.Úr!

23 éves nő vagyok. 2010 májusában eltávolították az epehólyagomat a kövekkel együtt. Előtte sajnos ERCP-m volt egy elakadt kő miatt. Sajnos a panaszaim azóta sem szűntek meg. Vannak ételek amiket nem bírok és sajnos a hasmenés is megjelent. Mostanában újra érzem ezt a nyomó,feszes érzést,mintha fájna a helye. Lehet,hogy ennyi idő után újra van epeövem? Pontosan 2 hónapja voltam ultrahangon,mindent rendben találtak,próbálok az étkezésre is figyelni. Nagyon stresszes vagyok és félek is. Köszönöm a segítségét

Viki


Dr. Szilágyi István

Kedves Viki!

Sajnos elofordul neha, hogy az epeholyag eltavolitasa utan is jelentkeznek ugyanazok, vagy hasonlo panaszok. Az esetek egy reszeben ezt az epeutban keletkezett uj ko okozza, de ezt hasi ultrahang es laborvizsgalat ki tudja mutatni. Az esetek egy reszeben azonban szervi elvaltozas nem all a hatterben, un. epemutet utani szindroma ez, igazan kezelese sajnos nincs, szigoru dieta es tuneti kezeles.
A masik lehetoseg, amit meger ellenorizni, hogy nincs -e veletlenul fekelye. Emlitette, hogy stresszes eletet el, javasolnek egy gyomortukrozest, ha eddig meg nem volt.

Minden jot
Szilagyi Istvan

Ildikó  2013. május 31. 10:56   #119 

Kedves Doktor Úr!

33 éves nő vagyok. Kb. két hónapja rengetegszer erős puffadást érzek a hasamban, a székelési szokásaim is megváltoztak, sokszor laza a székletem. Elvégeztem egy házi széklet vér tesztet, amely negatív lett. Sokszor vagyok fáradt, kedvetlen, 3 kg-ot fogytam az utolsó két hétben. Az is igaz, hogy az utóbbi időben erős stresszhatásnak voltam kitéve, egyébként is ülő munkát végzek. Eredményezheti-e ez a panaszaimat, vagy esetleg felmerülhet a vastagbélgyulladás, -rák gyanúja, annak ellenére, hogy a teszt nem mutatott semmit?


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Ildikó!

Sokféle dolog okozhatja panaszait, a székelési szokások megváltozása, a fogyás azonban mindenképpen figyelmet érdemel. Azt javaslom, első lépésként csináltasson egy hasi ultrahangot, epekövesseg is magyarázhatja panaszait. Ha az ultrahang negatív, mielőbbi vastagbél tükrözés (kolonoszkópia) javasolt.

Tisztelettel

Szilágyi István

Vakbélműtét után  2013. május 24. 11:21   #118 

Tisztelt Doktor Úr!

3 hete műtöttek laparoszkópiával, gennyes vakbelet távolítottak el.
Sajnos a szervezetem megkövetelte az önkielégítést, de orgazmuskor nagyon fájdalmas volt a jobb alhasamban a műtét belső helye.
A műtét előtt az alhasi ultrahang negatív volt. Pár napja elmentem nőgyógyászati ultrahangra is, de teljesen rendben volt minden.
A nőgyógyász szerint legyek türelemmel, mert a fájhat a műtét helye még egy ideig. Létezik, hogy a beleim is ennyire megfeszülnek, izomgörcsbe kerülnek? Fájhat ez ennyire? Ilyet még nem hallottam senkitől vagy erről a problémáról nem beszélnek? Mennyi az a türelmi idő, amikor ismét esetleg sebészhez kell fordulnom, ha nem múlik?
Nem lehet, hogy valami helyi gyúlladás vagy tályog okozza ezt a fájdalmat? Hogyan lehet ezt kideríteni? Székletem rendben van, lázam nincs. Kisebb tompa fájdalom, főleg éjszaka még előfordul, de már dolgozom, nem akadályoz a munkában. Amíg ez a fájdalom nem múlik vagy nem tisztázódik, addig a sporthoz sem térhetek vissza, gondolom. Köszönöm a válaszát. Elvira


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Elvira!

Először is elnézést a késői válaszért. Laparoszkópos műtétek után is kell számítani fájdalomra, de persze ez nem olyan kifejezett, mint nyitott műtétek után. Egyénenként változó, hogy mennyi idő alatt múlik a fájdalom, általában néhány hét, 1-2 hónap kell hozzá. Ahogy Ön is írta, ráadásul gennyes vakbélgyulladása volt, ami már egy kifejezett gyulladást jelent, ilyenkor a környező szövetek is gyulladtak valamennyire, és a vakbél eltávolítása után még időre van szükségük, míg a gyulladás lecsillapodik. Amennyiben nincs láza, és nem fokozódik a fájdalom ismét, én nem aggódnék, várnék türelemmel, ha kell, szedjen fájdalomcsillapítót, a fájdalomnak lassan el kell múlnia.
Sebészi szempontból nincs akadálya annak, hogy dolgozzon, sőt véleményem szerint sportolhat is. De ezt Önre bízom, ha inkább még várna vele, az is rendben van.
Az önkielégítés közben észlelt fájdalmat is okozhatja a csillapodó gyulladás, vagy egyszerű izomfájdalom is lehet a háttérben. Legyen türelemmel, el kell múlnia.
Természetesen, ha a fájdalom még a következő hetekben sem múlik, esetleg fokozódni kezd, főleg, ha láz, bélműködési zavar, hányinger, hányás is jelentkezik, akkor keresse fel operáló sebészét.

Minden jót

Szilágyi István

érgyulladás?  2013. május 20. 06:20   #117 

Tisztelt Doktor úr!
Április 16.-n műtöttek gerincsérvvel. Altatáskor az alkaromba kaptam infúziót. Azóta az ér a könyökhajlat környékén kékes barnás színű lett és kb. 2-3 cm-es helyen bekeményedett. Próbáltam jegelni szárazon de nem lett jobb. Ön szerint ez érgyulladás lehet? Milyen kezelést javasolna?
Válaszát előre is köszönöm. Üdv.


Dr. Szilágyi István

Igen, valószínűleg erről lehet szó. Lassan múlnak a tünetek, amit javasolni tudok az a jegelés folytatása, esetleg fájdalomcsillapító krém (pl. Voltaren, ha nem érzékeny rá) használata. Magától rendeződni fog a dolog, de az ilyesmi nem történik gyorsan, min. még néhány hét.

Tisztelettel
Szilágyi István

Klára  2013. május 14. 08:21   #116 

Tisztelt Doktor Úr!
Küldtem a Doktor Úrnak levelet pár napja,ez volt benne:
Március elején felkerestem egy proktológust,mert nem volt székelési ingerem csak nagyon ritkán.Végbéltükrözéssel,vizsgálattal megállapították,hogy a végbelemben egy begyulladt vadhús van,amit elektromos késsel eltávolítottak.A gyógyulás érdekében kaptam Klion tablettát belsőleg, és végbélkúpot,amit használtam is több hétig,de a vérzett és a genny folyt minden nap a végbélből.Voltam kontrollon,de seb nem hámosodott be, aztán ecsetelőt kaptam lila Castellanit,azt mondta az orvos azt használjam belsőleg egy fültisztító pálcára cseppentve minden este és sós vízben(kádba 5evőkanál sóban)fürödjek minden nap.
Ezután vissza kellett mennem,mert a vérzés elmúlt,de a genny folyt,igaz csak egy cseppnyi naponta.Az orvos megvizsgált és Ezüst-nitráttal beecsetelte a sebet,mert nem hámosodott be.Ez nagyon marta,nagyon erős szúró fájdalmat éreztem ami egy napig tartott és másnap a székeléskor is nagyon fájt és vérzett.
Következő nap székeléskor csak minimális fájdalmat éreztem és jobb is lett és csináltam a sós kádfürdőt,mert azt javasolta az orvos,de a 15-perces sófürdő után újra elkezdett vérezni a seb(friss vér).

Doktor Úr válaszát megkaptam,amit most megköszönök.
A sós fürdőt nem alkalmazom azóta,de a vérzés napi két cseppnyi a Wc-papíron ,az nem szűnik meg és néha genny is szivárog.Most nem tudom felkeresni az orvosomat,anyagi okok miatt.
Szeretném megkérdezni a Doktor Úrtól még azt,hogy ez a vérzés és genny szivárgás ez természetes az ezüst-nitrátos ecsetelés után ami múlt héten volt?Enyhe viszketés az mitől lehet?
Valamilyen gyógymód van,kamillás fürdő vagy más amit a Doktor Úr javasolna?
Válaszát előre is nagyon köszönöm:Klára


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Klára!

A gennyes váladékozás és a viszketés helyi fertőzésre utal. Nem kell tőle megijedni, a végbél egyébként sem tiszta. A vérzés is minimális, el fog múlni, ha rendeződik a probléma. Addig is próbálja mellőzni a papír használatát, inkább csak mossa, zuhanyozza a területet.
Nagyon nehéz úgy tanácsot adni, hogy nem láttam, miről is van szó pontosan. A kamillás fürdő nagyon jó gondolat, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van. Antibiotikumra nincsen szükség jelenleg. Azonban ha esetleg láza lenne, vagy panaszai fokozódnának, ez változhat.

Ismét csak azt tudom javasolni, hogy amint tudja, keresse fel eddigi kezelőorvosát, ő ismeri legjobban a problémát.

Tisztelettel

Szilágyi István

Válaszra várva  2013. május 12. 02:04   #115 

Tisztelt Doktor Úr!

Március elején egy felkerestem egy proktológust,mert nem volt székelési ingerem csak nagyon ritkán.Végbéltükrözéssel,vizsgálattal megállapították,hogy a végbeléemben egy begyulladt vadhús van,amit elektromos késsel eltávolítottak.A gyógyulás érdekében kaptam Klion tablettát belsőleg, és végbélkúpot,amit használtam is több hétig,de a vérzett és a genny folyt minden nap a végbélből.Voltam kontrollon,de seb nem hámosodott be, aztán ecsetelőt kaptam lila Castellanit,azt mondta az orvos azt használjam belsőleg egy fültisztító pálcára cseppentve minden este és sós vízben(kádba 5evőkanál sóban)fürödjek minden nap.
Ezután vissza kellett mennem,mert a vérzés elmúlt,de a genny folyt,igaz csak egy cseppnyi naponta.Az orvos megvizsgált és Ezüst-nitráttal beecsetelte a sebet,mert nem hámosodott be.Ez nagyon marta,nagyon erős szúró fájdalmat éreztem ami egy napig tartott és másnap a székeléskor is nagyon fájt és vérzett.
Következő nap székeléskor csak minimális fájdalmat éreztem és jobb is lett és csináltam a sós kádfürdőt,mert azt javasolta az orvos,de a 15-perces sófürdő után újra elkezdett vérezni a seb(friss vér).
Szeretném megkérdezni,hogy ezek után természetes ez a vérzés?Minden napos sófürdő elmulaszthatja a vérzést vagy ront a helyzeten?Vagy belsőleg kellene gyógyszert szednem,hogy helyrejöjjön?

Válaszát előre is nagyon köszönöm: Klára


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Klára!


Az Önéhez hasonló nehezen gyógyuló sebek hosszú ideig jelenthetnek problémát. A sós fürdővel nincs tapasztalatom, de mivel újra csak panaszokat, vérzést provokál, én elhagynám, legalábbis egy darabig. De jobb, ha erről megkérdezi kezelő orvosát.

Tisztelettel
Szilágyi István

érdeklődés  2013. május 11. 14:27   #114 

Tisztelt Doktor ÚR!Kérdezni szeretném hogy benött körmömre ami már gyogyulna de levedzik gennyes még áztatáson kivül kenhetem e bepanten pluszal hogy a sebtető gyorsabban gyogyuljon?Köszönöm válaszát köszönettel CSilla


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Csilla!

Kenegetheti a sebet Bepanthennel, nem fog artani vele. Fontos, hogy mindig legyen tiszta a seb, naponta legalabb 1 alkalommal alaposan mossa meg. Ha nem gyogyul, vagy ha kesobb ismetlodik, kisebb mutetre is szukseg lehet, helyi erzestelenitesben.

Tisztelettel
Szilagyi Istvan

szülés után  2013. május 10. 08:02   #113 

Kedves Szilágyi István!
Olyan problémám van, hogy szülés után kb 4héttel székletürítés nagyon fájt, vérzett. Ez már 2 hónapja tart. Ma eléggé vérzett, ilyen vér " darab" is jött. Nem érzek csomót. Ettől függetlenül lehet, hogy aranyér? Vagy esetleg más? Szülés előtt is volt,hogy picit fájt, és esetleg a wc papír kicsiz véres lett. De nem ennyire, és csak nagyon ritkán fordult elő!
Ja, gátmettszés volt. Ennek esetleg lehet köze hozzá?
Köszönöm válaszát!


Dr. Szilágyi István

Ha ön az kedves Dia, akkor kérdését már megválaszoltam.

Aranyér  2013. május 10. 08:01   #112 

Tisztelt Doktor Úr!

Pár éve műtöttek külső aranyérrel, azóta nem volt panaszom, de pár napja ismét problémák merültek fel. Nem olyan mint a múltkori esetben, hanem kifejezetten a székletürítés elején van szúró érzés. Napközben nincs igazán nagy probléma vele, de érzem, hogy valami nem stimmel. Nem észleltem vérzést. Megnéztem tükörben, nem látható, és nem is tapintható kitüremkedés, mint a legutóbbi alkalomnál. Érdeklődnék, hogy mit ajánl, mi lehet ez? Nagyon kínos a dolog, nem rohannék rögtön orvoshoz, ha nem muszáj.
Várom kedves válaszukat, köszönettel: Tamás


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Tamás!

Lehet belső aranyér vagy ún. végbél repedés, fissura, eltérő kezelést igényelnek. Igazából csak egy vizsgálattal lehetne eldönteni, javaslom, hogy keressen fel egy proktológust.

Tisztelettel

Szilágyi István

Sérv  2013. május 6. 16:56   #111 

Üdvözlöm!
27 éves férfi vagyok. Heresérvem volt annó és javasolták is a műtétet. Várólistára kerültem de közben dolgoztam tovább. Sportolok is hobbi szinten. Egy ideje teljesen megszűnt a sérvem. Semmi kitülemkedés, a herezacskóban is minden rendben. Nagyobb fájdalmaim nincsenek, ritkán érzek valamit ahol a sérvem volt de nem nevezném fájdalomnak.
Ön szerint miért húzódott így vissza? Természetesen elmegyek orvoshoz de érdekelne előtte az Ön véleménye is. Sok a munkám ezért gyorsabb itt tanácsot kérni.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Ny. István


Dr. Szilágyi István

Tisztelt István!

Valóban szokatlan, hogy egy korábbi sérv eltűnik. Valószínűleg a sportolás, a hasfal esetleges megerősödése állhat a háttérben, persze nem tudom, mit sportol, remélem nem sakkozik, mert akkor az elméletem fabatkát sem ér :)
Ha nincs panasza, nem aggódnék.

Üdvözlettel
Szilágyi István

Aranyér  2013. április 29. 22:55   #110 

Üdvözlöm,

Az alábbi problémával küszködök kb 5 hónapja.
Szüléssel együtt kialakult egy külső aranyér, ami székelésnél vérzik.
Próbáltam már kúpot és krémet is. Sőt parafinolaj gélt is.- Amivel valamivel jobb volt. De nem ihatom/ehetem életem végéig.
Figyelek az étkezésre. Nem eszem édességet, 2-3x eszem zöldséget vagy gyümölcsöt. Búzarostot joghurttal 2x/ nap. Kenyeret csak barnát max 2-3 szeletet/nap
Tésztát és rizst csak ritkán fogyasztok.
Kb 3l vizet iszom, és kb heti 3x nagy sétát is teszek.
Mégis nehezen tudok wc-re menni, illetve fájdalommal és vérrel jár.
Vannak jobb és rosszabb napok.
Voltam 1x proktológusnál, aki azt mondta semmi súlyos. Felírt krémet, amivel kb 1-2 hétre megoldódott a probléma, de azután újra előjött, és már hiába használtam ugyan azt a krémet.
Mit gondol, esetleg a szervezetem nem tudja jól feldolgozni a tejfehérjét? Bár azt olvastam, az hasmenéssel járna, de már másra nem tudok gondolni, hogy mi okozhatja a gondot.

Válaszát előre is köszönöm


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Holgyem!

Nem hiszem, hogy panaszai a tejfeherjevel lennenek kapcsolatban. Inkabb arrol lehet szo, hogy az aranyeressege igenyel masfajta kezelest. Ami ebben a helyzetben, amikor a kenocsok es kupok mar nem segitenek, igazabol a mutet. Azt tudnam javasolni, hogy keressen fel ismet egy proktologust, termeszetesen amennyiben vallalja a mutetet.
Maga a mutet nem egy nagy mutet, altalaban gerinckozeli erzestelenitesben csinaljak (lehet altatasban is termeszetesen, ha ragaszkodik hozza a beteg), es a legtobb helyen un. egynapos sebeszet kereteben csinaljak, ami azt jelenti, hogy vagy a mutet napjan, vagy legkesobb masnap haza is engedik. Termeszetesen, mint minden mutetnek, ennek is vannak kockazatai, lehetnek szovodmenyei, de ezek szerencsere nagyon ritkak.
Persze nehez igy latatlanban tanacsot adni, az a legbiztosabb, ha ismet elmegy egy proktologiai vizsgalatra.

Sok sikert

Szilagyi Istvan

Aranyér gondok  2013. április 28. 20:53   #109 

Saját megállapításom szerint aranyerem van, ami nem fáj, nem vérzik és nem is viszket csak kitüremkedés érezhető a végbélnyilásnál. A kitüremkedés megszüntetésére szeretnék gyogyszert vásárolni, kérdésem az lenne, hogy melyeket ajánlja Ön?Köszönöm előre válaszát!


Dr. Szilágyi István

Kérdés az, hogy a kitüremkedés egy kifordult és vissza nem helyezhető belső aranyér, vagy ún. külső aranyér, mely úgy néz ki, mintha egy kis bőrfüggelék lenne.
Gyógyszerrel megszüntetni sajnos egyiket sem lehet, esetleg kisebb lehet, de ez sem garantált. Vény nélkül kapható szerek is vannak forgalomban, pl. Reparon kúp és kenőcs.
Vényre felírhatók közül az Aurobin kenőcsöt, Posterisan forte kúpot vagy a Doxiproct-ot tudnám javasolni. Ez utóbbiak azonban inkább akkor jönnek csak szóba, ha panaszt is okoz az aranyeresség (fájdalom, viszketés, vérzés).
Műtét akkor jön szóba, ha gyógyszerek ellenére állandó panaszt okoz az aranyér, illetve, ha napi rendszerességgel vérzik. A műtét során a bőrfüggelékeket is el lehet távolítani.

Tisztelettel
Szilágyi István

fertőzés ???  2013. április 26. 08:32   #108 

Tisztelt Doktor úr!
Azért zavarom levelemmel, mert kellemetlen "bűzös" a végbélnyílásom. Már közvetlen fürdés, zuhanyozás után is sajnos. Folyamatos nőgyógyászati fertőzésem van és arra jöttem rá hogy hiába járok nőgyógyászhoz nagyon régen, a két dolog között összefüggés lehet.Valamilyen baktérium vagy gomba esetleg? Hogyan tudnék a problémám végére járni? Milyen orvost kellene felkeresnem (gasztroenterológus v praktológus ??? ) mert a nőgyógyász az "egész gyógyszertárat" már többször felírta és a panaszaim megmaradtak. Már nem lehet elviselni hogy mindent megteszek amire az orvos kér és utasít és semmit nem javul az állapotom. A körzeti orvosom írt fel két doboz NORMIX -ot addig amíg tartott a gyógyszerből úgy gondolom teljesen megszünt a panaszom.
Válaszát köszönöm.


Dr. Szilágyi István

Amennyiben váladékozást is észlel, abból tenyésztésre lehetne mintát küldeni, és nem árt, ha egy proktológus is megnézi.

Ha a székletének is szokatlanul bűzös a szaga, akkor széklettenyésztést és gastroenterológus felkeresését javaslom.

Ha azonban csak a hüvelyből jön váladék, akkor nőgyógyászati lesz a probléma.

jobb alhasi panasz  2013. április 26. 08:26   #107 

Tisztelt Doktor úr !
3 napja írtam Önnek itt levelet, amire válaszolt.
Az újabb fejleményem a következő:
Sajnos még szedek fájdalomcsillapítót (Advil Ultra), ami enyhíti a fájdalmamat és tegnap először próbáltam rátenni jeget rövid időre (10 perc), s közben nagyon elkezdett lüktetni,hasogatni a leragasztott géz lapon keresztül a hegem, pedig biztos jó rá.
Múlt héten csütörtökön jöttem haza a kórházból és azóta a jobb combom belső részénél fáj, de nem tudom mitől, nem olyan jellegű, mint amikor izomlázam szokott lenni. Lehet összefüggésbe azzal amivel múlt hét kedden műtöttek?

Vasárnap megyek kötés levételre és varratszedésre.
Meddig ajánlott itthon maradni ilyen jellegű műtét vagy varratszedés után?
Tehetek rá gézlapot, hogy ne érje szennyeződés, amikor megyek valahova?

Várom Válaszát !

Minden jót kívánok Önnek !

Köszönettel és Üdvözlettel: Beus


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Beus!

Még viszonylag friss a sebe, legyen picit türelemmel, csökkenni fog a fájdalom, csökkennie kell.

Természetesen tehet rá gézlapot, én óvatos zuhanyt is szoktam javasolni a betegeimnek, de ez sebész függő.

Otthon maradnia nem feltétlenül kell, ha a fájdalom engedi, nyugodtan mehet dolgozni.

Tisztelettel
Szilágyi István

heresérv?  2013. április 22. 02:27   #106 

Üdvözletem Doktor Úr!
Azzal szeretnék tisztában lenni, hogy ha pukli nélküli, tapinthatatlan lágyéksérvem van ami belül boltosul ki az ugyanolyan veszélyes mint egy dudoros sérv? És ha a fájdalmakat érzem s a sérv belül megvan, akkor idővel ez is előrehaladottabb állapotában heresérvvé alakul vagy akár gyorsabban is mert belső sérv dudor nélkül? Ha tele eszem magamat akkor jobban fáj.Nagy vécézés után pedig valamelyest ,,enyhül" a fájdalom.Miből veszem észre hogy ha már heresérvem van ?


Dr. Szilágyi István

A lágyéksérvek veszélye abban rejlik, hogy a sérv kizáródhat. Ez azt jelenti, hogy a dudor megkeményedik, borzasztóan fájdalmassá válik, és nem lehet visszahelyezni.
Önnek, ha nincs tapintható kiboltosulása, akkor nem kell ettől félnie.
A heresérv a lágyéksérv egy előrehaladottabb formája, ritkán alakul ki azonnal heresérv. Úgy kell elképzelni, hogy először lágyéksérv jön létre, majd az fokozatosan növekedve egyszercsak leterjed a here felé. Ekkor hívjuk heresérvnek.

Tisztelettel
Szilágyi István

jobb alhasi panasz  2013. április 19. 12:52   #105 

Kedves Doktor Úr !

Pár héttel ezelőtt írtam Önnek itt egy levelet, amire meg is kaptam Öntől a választ.
Szeretnék egy újabb fejleményt megosztani Önnel.
Most kedden felnyitották újra a műtéti hegemet, s tegnap engedtek haza a kórházból.
Irodai alkalmazott vagyok, akinek emelgetnie kell nehéz aktákat is, nemcsak a gép előtt ülök.

Lenne néhány kérdésem Önhöz:
1., Mit jelent nervus ilioingunalis neuroma szó jelentése?
2., Milyen ételeket fogyaszthatok műtét után?
3., Milyen fájdalomcsillapítást javasol? (jgelés, milyen fajta gyógyszer)
4., Mennyi idő után emelhetek és sportolhatok?

Várom Válaszát!

Üdvözlettel és Köszönettel: Beus


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Beus!

1. A nervus ilioinguinalis a döntően a lágyéktájékot beidegző ideg. A neuroma pedig az ideg valamiféle daganatát jelenti, ha eltávolították, akkor biztosan elment szövettani vizsgálatra. De ezek túlnyomó többségben jóindulatúak, és az eltávolítás után nem térnek vissza, áttétet sem képeznek.
A talált lelet alapján teljesen érthetővé válnak a panaszai.

2. Diétás megszorítás nem szükséges.
3. Fájdalomcsillapításként szóba jöhet elsőként bármilyen, vény nélkül kapható gyógyszer (Advil Ultra, Algoflex, stb.). Amennyiben ez nem elég, keresse fel vagy háziorvosát vagy operáló sebészét erősebb, vényköteles gyógyszerért. Elvileg a műtéti fájdalomnak azonban néhány nap alatt csökkennie kell annyira, hogy ezekre ne legyen szükség.
Arra figyeljen még, hogy amennyiben vannak egyébként gyomorpanaszai, vagy volt korábban fekélye, akkor nagyon vigyázni kell ezeknek a gyógyszereknek a szedésével, mindenképpen szedjen melléjük gyomorsav csökkentőt is.

4. Bár a pontos műtéti leletet nem ismerem, de a neuroma eltávolításához elvileg nem kell megnyitni a hasfalat és a hasüreget, ami azt jelenti, hogy fizikai aktivitásban megszorítás nincs, emelhet is és sportolhat is, ha már a sebfájdalom engedi.

Minden jót

Szilágyi István

hasban elváltozás  2013. április 16. 02:51   #104 

Tisztelt Szilágyi Doktor Úr!

2011-ben egy 8cm-es miómát találtak nálam,ami a méh fundus részén van.
Műtétet javasoltak,de rettegtem,mert félek,hogy teljes méheltávolítás lenne,mivel méhszájsebem is van,ami sajnos nem gyógyul,ciklusosan visszatér.
Helyzeti hüvelygörcs állandósult hónapokra az első nőgyógyászati vizsgálat után,így jóddal és tejsavval próbáltam otthon kezelni.
Vizsgálaton jobbra dőlő méhet írtak le,a mióma bal oldalon van (többnyire),viszont ez a méhszájseb mindig ott volt,ujjal korábban is kitapintottam,ahogy a méhszáj is furcsa,jobb oldalon hüvelyfalhoz közelebb van,szóval ez mindig is így volt!
Sokszor tapasztalom,hogy átkerül jobb oldalra,köldökig vándorol,de a mozgását nem érzem,csak ha megfogom és mozgatom,olyan,mintha egy kő lenne a hasamban,belülről pedig a hüvely bal felső részén tapintható,kemény és nyomásra érzékeny,(de szexuális életben nem érzékelem),amikor éppen alhas bal oldalán van.
Állítólag nyomja a húgyhólyagot,gondolom a telt hólyag nyomja így fel a hasüregben,mert vizeletürítés után megszűnik.
MRI képeken jobb oldalon látszik.
Hogy lehet,hogy ekkora területen vándorol és nem érzékelem?
Semmi komoly bajt nem okoz.
Lehet,hogy ez már részben pszichésen van?
Mert ez a jelenség vizsgálat előtt nem volt,nem éreztem tapintással,
és hason fekve sem,ezt a valamin fekszek érzést.
Ha elfeledkezek róla,eltűnik,és húgyholyag tájékra kerülve nem feltűnő a jelenléte hasi tapintásnál.
2009-ben még nem volt ott.
A 2011-es UH vizsgálaton ezt találták,bal vesében pár apró cisztával együtt,a ciszták azóta eltűntek,a mióma nem nőtt semennyit se.
A rosszindulatúságot kizárták nemrégiben egy nyirokcsomó megnagyobbodással járó fertőzés tisztázása során.
Hormonvizsgálaton gondolkozok,mert kevés,de látható szakállam,hasszőrzetem van 19 éves korom óta,úgy gondolom,hormonprobléma lehet a háttérben.

Mit gondol minderről?
Mi a véleménye létezhet,hogy mozog,vándorol adott területen belül egy ilyen jóindulatú daganat?


üdvözlöm és köszönettel: Krisztina


Dr. Szilágyi István

Tisztelt Krisztina!

Nem ritkán fordul elő, hogy bizonyos méret felett az ilyen jellegű tumorok tapinthatók lesznek, vékonyabb egyénekben hamarabb.
A daganat önmagában nem vándorol, hisz a méh izmos falából ered, azzal összefüggésben marad. Arról lehet szó, hogy a méh viszonylag szabadabb mozgását követve fordul át egyik oldalról a másikra.
Biztos van az egészben pszichés faktor is, azt hiszem ez kivédhetetlen.
A hormonvizsgálattal egyetértek, mindenképpen csináltassa meg valamikor!

Arra azért készüljön fel lelkiekben, hogy valamikor előfordulhat, hogy a myoma növekedésnek indul, vagy szövődmény (vérzés) jelentkezik, ekkor sajnos nagy az esélye a méh eltávolításának.

Sok sikert

Szilágyi István

csikar57  2013. április 16. 02:39   #103 

Köszönöm megtisztelő válaszát nekem már ez is egy segítség volt,hogy útba igazít,hogy egyáltalán mi a teendőm!Erőt és egészséget kívánok önnek.


Dr. Szilágyi István

Köszönöm, sok sikert!

hasmas  2013. április 10. 15:46   #102 

Kedves Doktor Úr!

Pár hónapja írtam levelet Önnek édesanyámmal kapcsolatosan, széklettartási problémával kapcsolatosan.
Pár hónapos huza-vona után (magyar egészségügy) végül megcsinálták neki a -ahogy Ön is ajánlotta- végbéltükrözést, ahol kiderült, polipja van, ezt egyből el is távolították. 2 hónap (!!!!!!) ideges várakozás után kiderült, nincs rosszindulatú elváltozás, de nagyon kell figyelnie magára, étkezés, ellenőrzés stb.
A kérdésem az lenne: mekkora az esélye annak, hogy ez ismét kialakul?
Méregtelenítő tea ajánlott-e (pld. szűz tea, lúgosító tea)? Amúgy kamillát ajánlottak neki. Azóta amúgy nem állt be rendesen az ürítése, annyi változott, hogy nincs benne semmilyen váladék, hurut.
Ez jó?

Előre is köszönöm válaszát!
Egy aggódó gyermek


Dr. Szilágyi István

Sajnálom hogy ilyen hosszú időbe telt a végére járni a dolognak, de lényeg az, hogy nincs rosszindulatúság. A polyp kiújulhat, akár ugyanott is, de ehhez azért idő kell.

Az mindenképpen jó, hogy már nincs nyák a székletben, a javasolt teák is jók.

Minden jót a továbbiakban is
Szilágyi István

hónaljban csomó  2013. április 10. 15:38   #101 

Jó napot!

Azzal a problémával fordulnék önhöz hogy 4 napja egy fájdalmas borsónyi mozgatható csomót érzek a bal hónaljamban alul.Mitől lehet ez?Lehet mellrák?nagyon félek tőle.mit tegyek?

Tesztelettel Pné


Dr. Szilágyi István

Ha fájdalmas a csomó, akkor inkább gyulladásról lehet szó, vagy egy nyirokcsomó vagy begyulladt verejtékmirigy okozhatja a panaszokat. Mindenképpen javaslom, hogy mutassa meg sebészeten, adott esetben még akár műtéti feltárásra is szükség lehet.

előző oldal   4 5 6 7 8   következő oldal




 
©2014 Geniobook Corp.


Kapcsolat  |  Adatvédelmi szabályzat  |  Felhasználási feltételek